Tanganyika (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tanganyika
Provincie in Congo-Kinshasa Vlag van Congo-Kinshasa
Kaart van Tanganyika
Coördinaten 6°41'24"ZB, 28°4'12"OL
Algemeen
Oppervlakte 134.940 km²
Inwoners
(dec 2005)
2.482.009[1]
(18,4 inw./km²)
Hoofdstad Kalemie
Overig
Tijdzone +2[2]
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Tanganyika is een provincie in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo. Het gebied heeft een oppervlakte van bijna 135.000 km² en telde in december 2005 een geschat aantal inwoners van 2,5 miljoen.[1] De provinciehoofdplaats van Tanganyika is Kalemie en ligt aan de westelijke oever van het Tanganyikameer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het uiterste zuidoosten van Congo maakte in de koloniale periode nog geen deel uit van de Kongo Vrijstaat maar maakte deel uit van het koninkrijk Yeke. Toen bekend werd dat het gebied, Katanga, rijk aan delfstoffen was werd het aangehecht, maar met een aparte administratie. Toen de Belgische staat Congo op 1 september 1910 overnam werd Katanga geïntegreerd met de rest van Belgisch-Congo. Toch behield Katanga tot 1933 een grote autonomie. In dat jaar werd het grondgebied heringedeeld van vier in zes provincies. Daarbij kreeg Katanga de naam Elisabethstad en verkleinde het grondgebied. Na de onafhankelijkheid in 1960 werd Katanga een autonome provincie. Een maand later verklaarde die zich, met de steun van België, onafhankelijk van Congo. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vroeg de terugtrekking van België uit Katanga en in 1963 veroverden VN-troepen het gebied waarna Katanga terug bij Congo werd aangehecht. Van 1971 tot 1997 droeg de provincie de naam Shaba.

In de constitutie van 2005 was voorzien dat Congo opnieuw in 26 provincies wordt opgedeeld. Alsdan wordt het district Tanganyika opnieuw een aparte provincie. De geplande datum was februari 2009, een datum die ruim werd overschreden. De provinciale herindeling ging uiteindelijk pas in juni 2015 in.

Grenzen[bewerken | brontekst bewerken]

Tanganyika grenst aan twee buurlanden van DR Congo:

Verder grenst Tanganyika aan vijf andere provincies: