Tanja Jess

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tanja Jess
Tanja Jess (rechts) in Denktank (1998)
Algemene informatie
Volledige naam Tanja Jess
Geboren 6 januari 1967
Geboorteplaats Karlsruhe
Land Vlag van Bondsrepubliek Duitsland Bondsrepubliek Duitsland
Vlag van Nederland Nederland[1]
Werk
Jaren actief 1996-heden
Beroep actrice, presentatrice
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Tanja Jess (Karlsruhe, 6 januari 1967) is een Nederlands actrice en presentatrice van Duitse afkomst.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Jess werd in Duitsland geboren als dochter van een hoogleraar elektrotechniek en een kunstschilderes. Ze heeft één zus. Toen Jess vijf was, verhuisde het gezin naar Nederland, waar ze opgroeide in Nuenen. Jess is getrouwd met de bijna twaalf jaar jongere presentator en zanger Charly Luske. Het paar heeft een zoon en een dochter. In 2018 kreeg Jess de Nederlandse nationaliteit.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar theateropleiding aan De Trap/Het Collectief waarvan zij in 1995 afstudeerde, brak Jess in 1996 door bij het grote publiek met haar rol als 'Katja van Dijk' in de serie Unit 13. Daarna speelde zij in Goede tijden, slechte tijden en had ze de hoofdrol in Bon bini beach en vertolkte ze diverse gastrollen in series als Wildschut & De Vries, Toen was geluk heel gewoon en Bradaz. Ook vertolkte Jess de rol van 'Mandy' in de musical 'Boyband' waar zij haar huidige partner Charly Luske ontmoette. Met hem trouwde ze op 9 augustus 2008 in Nuenen.[2] Verder speelde zij in diverse speel- en tv-films.

In 2000, na haar vertrek uit GTST begon Jess naast het acteren ook een carrière als presentatrice. Ze presenteerde een jaar lang het filmprogramma van Canal+ en in 2005-2006 presenteerde zij diverse programma's voor omroep Veronica: o.a. Temptation Island Paradise Hotel en Undercover Lover. Vanaf 2013 presenteert ze, samen met Winston Post en Beertje van Beers, het tv programma 'Altijd Jong' bij RTL 4. In 2015 presenteerde ze samen met Patrick Martens de wekelijkse talkshow RTL Breakfast Club. In de periode 2008 - 2010 speelt ze de hoofdrol in de regiosoap Wolfseinde van Omroep Brabant. In 2010 werd de eerste reeks van de AVRO serie Bloedverwanten uitgezonden waarin Jess de rol van Fien Zwager speelt. In het najaar 2014 werd de derde reeks van deze serie uitgezonden. Later tourde ze met een spin-off van deze serie, Bloedverwanten;Vergetelheid, samen met Derek de Lint, Sakia Temmink en Henriette Tol langs de Nederlandse theaters.

Jess was een jaar (2008-2009) op 100%NL te horen met haar eigen radioprogramma.

In 2012 was Jess deelnemer in het programma Maestro, waarin deelnemers zonder dirigeerervaring streden om de gouden baton voor de beste dirigent. Tanja Jess werd tweede achter Lenette van Dongen.

Voor 100%NL Magazine schrijft zij een vaste, maandelijkse column.

Op 18 april 2014 lanceerde Tanja Jess haar boek 'de Mama Match' dat zij samen met vriendin en collega Anousha Nzume schreef.

Sinds 2021 heeft Jess haar eigen podcast, Kaarten Op Tafel, waarin ze met bekende vrouwen van diverse achtergronden en uit verschillende generaties praat over de onderwerpen die hen verbinden en elke vrouw in haar leven tegenkomt.

Ook is Jess één van de Diversiteitsambassadeurs van de stad Almere en is zij ambassadeur van de NVVN.

Sinds 2022 schuift zij regelmatig aan als Duo van Dienst bij de actualiteiten praatprogramma Khalid & Sophie.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Actrice[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieserie:

Film:

Presentatrice[bewerken | brontekst bewerken]

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sky Radio - 2005-2008 (station voice)
  • 100%NL - 2008-2010 (dagelijks programma)

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jess heeft, als tot dan toe enige ter wereld, naakt geposeerd in twee opeenvolgende edities van Playboy Magazine, in zowel december 2000 als januari 2001.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]