Tanya Stephens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tanya Stephens
Stephens op het festival Ruhr Reggae Summer in 2014
Stephens op het festival Ruhr Reggae Summer in 2014
Algemene informatie
Volledige naam Vivienne Tanya Stephensom
Alias Tanya Stephens
Geboren 2 juli 1973
Geboorteplaats Saint Mary
Land Vlag van Jamaica Jamaica
Werk
Jaren actief 1994 –
Genre(s) dancehall, reggae
Beroep dj, zangeres
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Vivienne Tanya Stephenson (Saint Mary, 2 juli 1973) is een Jamaicaanse zangeres uit de reggae- en dancehall-wereld.

Levensloop[bewerken]

Stephenson werd geboren als tweede jongste van zeven kinderen. Ze groeide daar dan ook de rest van haar jeugd op. Iedereen in haar familie luisterde veel naar muziek, en daar begon dan ook haar bewondering voor alle verschillende muziekgenres. Zelf luisterde ze ook graag naar muziek, maar daar bleef het niet bij. Ze begon haar zangtalent te ontdekken toen ze in de straat met vrienden wat aan het zingen was. Zo kwam muziek haar grote passie, en was ze één van de weinigen die na haar school haar dromen kon waarmaken door in de muziekwereld te stappen.

Carrière[bewerken]

Al van toen ze klein was, kreeg ze veel verschillende soorten muziek met zich mee, maar voor haar carrière besloot ze om voor het reggae genre te gaan. Ze werd geïnspireerd door Bob Marley. Voor Noel Brownie haar het eerste platencontract aanbood, schreef ze al haar liedjes zelf. Maar ze was toen te verlegen om dit uit te brengen. Aanvankelijk gingen haar liedjes veelal over liefde, maar ze is ook niet bang om de maatschappij waarin we leven aan te klagen. Op haar laatste album Rebelution roept ze op tot een mentaliteitsverandering, en bespreekt ze zaken als alcoholisme, jeugdwerkeloosheid en - als vanouds - de rolverhouding tussen mannen en vrouwen.

Haar grote doorbraak moest in 1993 komen met het liedje Is this for real, maar dat sloeg niet aan zoals verwacht. Ze bleef zo goed als uit de publiciteit tot ze in 1994 haar eerste volledige album uitbracht. Daarmee kreeg ze de volledige aandacht van de media en vanaf toen werd Tanya Stephens gezien als één van de meest invloedrijke dames uit de reggaewereld. Sindsdien heeft ze nog een paar albums uitgebracht die ook aansloegen. Niet bij het grote publiek, maar wel bij de echte reggaeliefhebbers.

Ook nu schrijft ze nog haar eigen liedjes, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Ze haalt haar inspiratie uit alledaagse dingen, alledaagse plaatsen, maar ook uit ervaringen van haar eigen leven en vanuit het leven van de mensen rondom haar. Wat ook opvalt, is dat er veel invloeden in zitten die wijzen op de emancipatie van de vrouw de laatste jaren. Ze maakt dan ook zelf duidelijk dat de vrouw niet minder is dan de man en dat ze zichzelf moeten verdedigen om die clichés de wereld uit te helpen. Ze probeert dan ook via haar liedjes een boodschap over te brengen aan jonge meisjes. Ze wil hen doen inzien dat dromen belangrijk zijn, maar dat je die meestal niet kunt bereiken zonder ervoor te werken en zonder geld te verdienen.

Doordat ze haar teksten zelf schrijft en het dan ook zo persoonlijk is, zal ze niet vlug met andere artiesten samenwerken. Maar achter de schermen werkt ze wel samen met de grootste producenten zoals Tony Kelly, Jeremy Harding

Naast haar kwaliteiten als zangeres is ze ook een echte zakenvrouw. Zo heeft ze een eigen platenlabel opgericht met de naam Insomnia. Maar naast dit alles is ze ook nog eens dj, wat nog altijd één van haar favoriete bezigheden is.[bron?]