Tapirs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tapirs
Indische tapir
Indische tapir
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Perissodactyla (Onevenhoevigen)
Onderorde:Ceratomorpha
Familie
Tapiridae
Gray, 1821
Afbeeldingen Tapirs op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tapirs op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Tapirs (Tapiridae) zijn een familie van de onevenhoevigen die alleen nog voorkomt in Zuidoost-Azië en Zuid- en Midden-Amerika. Er zijn echter fossielen bekend van over de hele wereld.

Kenmerken[bewerken]

Jonge tapirs zijn gestreept, pas op latere leeftijd kleuren ze donkerbruin, waarbij de Indische soort een witte achterkant krijgt.

Leefwijze[bewerken]

De nog voorkomende tapirs zijn planteneters die met hun korte slurf behendig bladeren en twijgen van bomen en struiken kunnen grissen. Alleen in de voortplantingstijd zoeken tapirs contact met soortgenoten. In gevangenschap kunnen ze zonder problemen met meerdere dieren bij elkaar gehouden worden, maar van sociaal gedrag is geen sprake.

Verdediging[bewerken]

Een tapir heeft geen wapens, maar kan zich wel uit de voeten maken door hard weg te rennen. Ondanks zijn logge voorkomen, is een tapir een snelle sprinter, zelfs voor zijn grootste vijand, de poema. Verder heeft een tapir een erg dikke, taaie huid, waardoor zijn vijand zeer moeilijk dodelijke verwondingen aan het lichaam kan veroorzaken. De huid rond de nek is het dikst. Dat is handig, omdat zijn vijanden voornamelijk grote katachtigen zijn die hun prooi doden door in hun nek te bijten.

Soorten[bewerken]

De familie omvat de volgende levende soorten:

Geslachten[bewerken]

De volgende geslachten zijn bij de familie ingedeeld: