Tarcisius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tarcisius. Beeldhouwwerk van Alexandre Falguière, 1868, Musée d'Orsay

Tarcísius was een Romeinse jongeling die stierf voor het christelijk geloof. In de Katholieke Kerk wordt hij vereerd als heilige en martelaar.

Leven[bewerken]

Tarcisius werd in de derde eeuw geboren te Rome. Hij was onderweg om de heilige communie te brengen naar de zieken. Daarbij werd hij lastiggevallen door niet-christenen die er bij hem op aandrongen om de communie te laten zien. Tarcisius weigerde dit. Vervolgens werd hij door de heidenen gestenigd, die hem dood langs de wegrand lieten liggen.

Verering[bewerken]

Tarcisius is de patroon van de misdienaars en arbeiders. Hij wordt afgebeeld met de Heilige Communie, een palmtak en met stenen in zijn hand. Zijn gedachtenis is op 15 augustus. De palmtak is het teken van zijn martelaarschap en de stenen verwijzen naar de manier waarop hij gestorven is.

In de Belgische stad Zoutleeuw is er een school vernoemd naar Sint-Tarcisius, namelijk het Sint-Tarcisius Instituut. Dit is een secundaire school met meer dan 300 leerlingen, verspreid van het 3e tot het 6e middelbaar. In Nederland zijn er diverse scholen vernoemd naar Sint-Tarcisius. Onder andere in Nijmegen, Heerlen en Rotterdam.

Ook zijn meerdere jeugdgroepen onder andere bij de scouts, Chiro, KSJ en dergelijke naar hem genoemd.

Externe link[bewerken]