Tariq ibn Zijad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tariq ibn Zijad

Tariq ibn Zijad (Arabisch: طارق بن زياد) (670-720) is de naam van de Berberse[bron?] legerleider die onder bevel van Moessa bin Noesair met ruim 7000 man in 711 de later naar hem vernoemde Straat van Gibraltar overstak om voor het Omajjadische kalifaat de verovering van het Iberisch Schiereiland te initiëren, waar de Visigoten sinds enkele eeuwen de dienst uitmaakten.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Over zijn afkomst bestaan veen contradicties onder middeleeuwse historici, moderne geleerden zijn van opinie dat hij hoogst waarschijnlijk van Berberse komaf was. Zijn ouders waren al geïslamiseerd en daarom heeft Tariq ook meegedaan aan de islamitische invasie in Noord-Afrika. De meeste Spaanse en Arabische historici beweren dat Tariq een bevrijde slaaf was van Musa bin Nusayr.[2] Tariq ibn Zijad werkte aanvankelijk als gouverneur van Carthago en daarna als een gouverneur van Tanger. Hij is bekend als een generaal die Spanje in korte tijd veroverd heeft.

Vanaf 680 kwamen ze al voor de kusten van Alicante, Valencia en Barcelona op verkenningstocht. Vanaf 680 verwachtten de Visigoten een invasie op hun kust. De Visigotische wachters tuurden lang naar de gevreesde "driehoeken" op zee. Tariqs invasie kwam na de verkenningstocht van de krijger Tarif ibn Malluk naar wie Tarifa is genoemd. Tarif ibn Malluk was zeer succesvol in zijn verkenningstochten en keerde met verbazingwekkende buit naar Noord-Afrika terug.[bron?]

Hij nam zevenduizend grotendeels Berbers, maar ook Arabische krijgers[3] mee en waagde de oversteek in 711 naar Spanje met een aantal snelle schepen met driehoekige zeilen, feloeken genaamd via Gibraltar. Deze laatste plek is vernoemd naar Tariq en is de verbastering van Jabal Tariq, wat de berg van Tariq in het Arabisch betekent. Roderik, om de dreiging van de Omajjaden tegen te gaan verzamelde een leger van 100 duizend man om het Iberische schiereiland te verdedigen. Roderik werd op 19 juli gedood tijdens de Slag om Guadalete. Dit motiveerde Moessa bin Noessair om 18 duizend grotendeels Arabische krijgers te verzamelen om een tweede invasie voor te bereiden en binnen een paar jaar veroverde Moessa en Tariq het Iberische schiereiland van de Visigoten.[4][5]

Nadat de troepen geland waren op de Spaanse kust, besloot Tariq volgens westerse geschiedschrijving en niet ondersteund door enig bewijs om alle schepen achter zich te verbranden, zodat het voor de soldaten duidelijk was dat er geen weg terug meer was. In zijn beroemd geworden toespraak voor Slag bij Guadalete motiveerde Tariq zijn mannen alleen met het verbreiden van de ware godsdienst.

De Moren waren licht bewapend, terwijl de Visigoten zwaar gepantserd waren. De grotere beweeglijkheid van de Moren bleek een beslissend voordeel te zijn. Bij Guadalete in 711 werd de Visigotische koning Roderik al gedood. Binnen drie jaar was het overgrote deel van het Iberisch Schiereiland veroverd. Zijn opperbevelhebber Moussa zou hem later zijn successen betwisten, waarvoor zij beiden in 714 werden teruggeroepen naar de Omajjadische kalief Al-Walid I in Damascus.

Triva[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Tim Mackintosh-Smith, Arabs: A 3,000-Year History of Peoples, Tribes and Empires. Yale University Press (2019-04-30). ISBN 978-0-300-18235-4.
  2. (en) Ghadah Hijjawi Qaddumi, Aḥmad ibn al-Rashīd Ibn al-Zubayr, Book of Gifts and Rarities. Harvard CMES (1996), P. 177 .""When Tariq b. Ziyad,1 the freed slave (mawla)2 of Musa b. Nusayr"". ISBN 9780932885135.
  3. Akhbār majmūa, p. 21 of Spanish translation, p. 6 of Arabic text.
  4. (en) Rogers, Clifford J., The Oxford Encyclopedia of Medieval Warfare and Military Technology. Oxford University Press (2010). ISBN 978-0-19-533403-6.
  5. (en) Esposito, John L., The Oxford History of Islam. Oxford University Press (2000-04-06), pp. 21. ISBN 978-0-19-988041-6.