Tarjei Vesaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tarjei Vesaas, 1967. Foto: Leif Ørnelund

Tarjei Vesaas (Vinje, 1897 - 1970) was een Noorse dichter en romanschrijver. Vesaas schreef in het nynorsk, een van Noorwegens officiële talen.

Vesaas is het meest bekend geworden door zijn romans Fuglane (1957) en Is-slottet (1963).
Fuglane is het verhaal van Mattis, die zijn weg niet kan vinden in de volwassen wereld en bescherming zoekt in de natuur.
Is-slottet is een roman over de diepe vriendschap tussen de meisjes Siss en Unn. Als Unn sterft door gevangen te raken in een bevroren waterval, voelt Siss zich erg eenzaam en besluit ze zich, net als Unn deed voor ze stierf, te isoleren van de andere kinderen op school.

Is-slottet verscheen in 1979 in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Agathon te Bussum (onder de titel Het ijskasteel). In 1981 volgde bij dezelfde uitgeverij de vertaling van Fuglane (De vogels). Van Is-slottet werd in 1987 door Per Blom een verfilming gemaakt. In 2018 verscheen bij Lebowski een herdruk van De vogels, gevolgd in 2019 door een herdruk van Het ijskasteel onder de titel Het ijspaleis. In 2020 verscheen bij Lebowski onder de titel De boot in de avond de eerste Nederlandse vertaling van Båten om kvelden.