Tarp (afdekzeil)

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Dekzeil, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
tarps
Het oorspronkelijke gebruik van een tarp, op een schip als alternatief voor een vaste kajuit.

Een schaduwdoek of tarp is een katoenen of polyester doek die gebruikt wordt om schaduw te maken en/ of een plaats te beschutten tegen regen en wind. Een tarp kan een alternatief zijn voor een parasol. Het is een populair kampeerartikel. De naam is afgeleid van tarpaulin; dat weer komt van de Engelse term 'tar palling', oftewel een geteerd dekzeil dat over schepen werd gespannen.

Geschiedenis[edit | edit source]

Het woord tarpaulin is ontstaan als een samenvoeging van de woorden “tar” en “palling”. Het woord “tar” staat voor het Nederlandse woord “teer”, het woord “pall” staat voor kleed. Deze kleden, bedekt met teer, werden in het verleden gebruikt op schepen om objecten te bedekken. Midden 19e eeuw noemde men deze kleden “paulin”.

Het woord “hoochie”, wanneer het gebruikt wordt als synoniem voor tarpaulin, is ontstaan uit het Japanse woord “uchi”, dat huis betekent. Hutten in allerlei delen van Azië worden “uchi”, of een soortgelijk woord, genoemd. Tijdens de oorlogen in Korea en Vietnam namen Engelstalige soldaten dit begrip over, en noemde zo hun geïmproviseerde schuilplaatsen welke vaak uit niet veel meer dan een tarp bestonden.

In de Britse taal wordt het woord normaal gezien uitgesproken als “TAR-paul-in”. Amerikanen spreken dit uit als “TAR-pole-in”. In de volksmond wordt dit ook wel uitgesproken als “tar-POLE-ee-in”.

Het woord “Basha” is een Maleis woord, dat “hut” of “schuilplaats” betekent. In de jaren 50 werd dit woord geïntroduceerd in het Britse leger door veteranen van de Maleise Campagne, waaronder de “Malayan Scouts”. Deze eenheid groeide uiteindelijk uit tot de “22nd Special Air Service Regiment”, ofwel SAS. [1]

Bevestiging[edit | edit source]

Een tarp wordt opgespannen aan bomen of tarpstokken. Een andere veelgebruikte methode is om hem te bevestigen aan een tent, caravan of camper, zodat hij dient als luifel. Tarpstokken kunnen in hoogte verstelbaar zijn. Voor het bevestigen van touwen aan het schaduwdoek wordt gebruikgemaakt van tarpclips, zeilringen of zeilogen.

Om ervoor te zorgen dat men droog verblijft onder de tarp, dient de tarp correct te worden opgezet. Dit houdt in dat de tarp met de opening uit de wind moet staan. Ook moet het doek strak opgespannen worden, om te voorkomen dat zich kleine waterplasjes op het doek verzamelen. Deze kunnen namelijk langzaam maar zeker het water door het doek drukken door onder andere de stikgaatjes in het doek. Deze stikgaatjes zijn normaal gesproken altijd door de fabrikant afgetaped, echter is het altijd mogelijk dat hier, zeker bij hevige regen (in combinatie met storm), een geringe hoeveelheid water doorheen komt.

Bij harde wind wordt aangeraden een tarp in diamant vorm te gebruiken. Deze hebben een gestroomlijnde vorm, waardoor wind gemakkelijker langs de tarp waait dan wanneer een tarp in vierkant- of rechthoekvorm wordt gebruikt. Indien er toch gebruik wordt gemaakt van een vierkante of rechthoekige tarp tijdens een storm, is het aan te raden de tarp zo laag mogelijk op te spannen. Dit om te voorkomen dat de tarp te veel wind vangt en beschadigt.

Wanneer een tarp in combinatie met een hangmat wordt gebruikt, is het van belang dat de lengte van de tarp groter is dan de lengte van het slaapgedeelte van de hangmat. Dit om te voorkomen dat, wanneer de hangmat uitsteekt buiten de tarp, de hangmat vol loopt met water tijdens een regenachtige nacht. Ook is het aan te raden om het touw, waarmee de hangmat aan bijvoorbeeld een boom wordt bevestigd, te onderbreken met een schakel. Hiervoor kan bijvoorbeeld een musketonhaak worden gebruikt. Door deze tussenschakel wordt voorkomen dat water via het touw in de hangmat sijpelt.

Zie ook[edit | edit source]