Terrassa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tarrasa)
Terrassa
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Terrassa (Spanje)
Terrassa
Situering
Autonome regio Catalonië
Provincie
Comarca
Barcelona
Vallès Occidental
Coördinaten 41° 34′ NB, 2° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 70,12 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
215.121
(3068 inw./km²)
Burgemeester Jordi Ballart
Overig
Postcode(s) 08221 - 08229
Provincie- en
gemeentecode
08.279
www.terrassa.cat/
Detailkaart
Terrassa (Catalonië)
Terrassa
Locatie in Catalonië
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Terrassa (Spaans: Tarrasa) is een stad en gemeente in de Spaanse autonome regio Catalonië, in de provincie Barcelona. Terrassa telt 215.121 inwoners (1 januari 2016). De stad ligt in de comarca Vallès Occidental, 20 kilometer vanaf Barcelona, en is een van de vele voorsteden van die stad, samen met het nabijgelegen Sabadell en Barberà del Vallès.

De stad bestond al in de tijd van de Romeinen, toen ze “Egara” heette, en er zijn zelfs sporen van civilisatie van voor die tijd. Terrassa heeft het imago van een kunststad, en werd ooit het Catalaanse “Athene” genoemd. In de stad vindt men veel modernistische gebouwen, zoals Masía Can Freixa van stadsbouwmeester Lluís Muncunill i Parellada (1868-1926).

In de jaren 50 en 60 maakte de stad een grote bevolkingsgroei door, te danken aan de komst van de textielindustrie. In 1992 werden in Terrassa de hockeywedstrijden van de Olympische Spelen gespeeld.

Brug Sant Pere

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • La Seu d'Egara, een vroegchristelijke kerken complex
  • Catalaans Museum voor Wetenschap en Techniek in de voormalige fabriek Vapor Aymerich, Amat i Jover, een modernistisch gebouw van Lluís Muncunill[1]
  • De afdeling restauratie en conservatie van de Filmoteca de Catalunya, een collectie van meer dan 160.000 filmrollen, gelegen in het Parc Audiovisual

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Terrassa ligt ten zuiden van het massief van Sant Llorenç del Munt, op een alluviale puinwaaier op 277 meter boven zeeniveau. De gemeente grenst in het noorden aan Matadepera, Mura en Vacarisses, in het oosten met Sabadell en Castellar del Vallès, in het zuiden aan Sant Quirze del Vallès, Rubí en Ullastrell en in het westen aan Viladecavalls en Vacarisses. In het noordwestelijke deel van Terrassa bevinden zich beboste gebieden, waarvan het noordelijke gedeelte deel uitmaakt van het Natuurpark van Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen
Opm: Bevolkingscijfers in duizendtallen; aanhechting van San Pedro de Tarrasa (1910)

Geboren in Terrassa[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Terrassa op Wikimedia Commons.