Naar inhoud springen

Tarzan and His Mate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tarzan and His Mate
Tarzans avonturen
Tarzan and His Mate
Tagline Johnny Weismuller is back again!
Regie Cedric Gibbons
Jack Conway
Producent Bernard H. Hyman
Scenario Edgar Rice Burroughs (personages)
Hoofdrollen Johnny Weissmuller
Maureen O'Sullivan
Neil Hamilton
Paul Cavanagh
Cinematografie Clyde De Vinna
Charles G. Clarke
Distributie MGM
Première 16 april 1934
Genre Avontuur
Speelduur 104 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $1.279.142
Voorloper Tarzan the Ape Man
Vervolg Tarzan Escapes
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Nanking Theatre (Shanghai) in 1934, in de periode dat Tarzan and His Mate er draaide - de film is boven de ingang aangekondigd

Tarzan and His Mate is een Amerikaanse avonturenfilm uit 1934, gebaseerd op het personage Tarzan bedacht door Edgar Rice Burroughs. Het was de tweede Tarzan-film met Johnny Weissmuller in de titelrol. De regie was in handen van Cedric Gibbons en Jack Conway

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint met Tarzan en Jane, die nu samen in de jungle wonen. Henry Holt is ondertussen net als in de vorige film op zoek naar het legendarische olifantenkerkhof. Hij en zijn zakenpartner Marlin Arlington ontmoeten toevallig Tarzan en Jane. Henry probeert Jane te overtuigen om met hem terug te keren naar de beschaving, maar ze verkiest een leven bij Tarzan.

Tarzan volgt de twee naar het kerkhof, maar wanneer hij wil voorkomen dat ze ivoor meenemen schiet Arlington hem neer. Jane ziet de neergeschoten Tarzan en denkt dat hij is omgekomen. Ze verlaat de jungle. Tarzan wordt gevonden door zijn chimpansee Cheeta, die hem geneest. Daarna moet Tarzan het opnemen tegen Henry en Arlington.

Acteur Personage
Weissmuller, Johnny Johnny Weissmuller Tarzan
O'Sullivan, Maureen Maureen O'Sullivan Jane Parker
Hamilton, Neil Neil Hamilton Harry Holt
Cavanagh, Paul Paul Cavanagh Martin Arlington
Harvey, Forrester Forrester Harvey Beamish
Curry, Nathan Nathan Curry Saidi

Net als in de andere Tarzan/Weissmuller-films waren de olifanten die in de film werden gebruikt geen Afrikaanse olifanten maar Indische. De dieren kregen extra grote oren en slagtanden om ze er authentieker uit te laten zien.

In de film rijdt Tarzan op een neushoorn. Weismuller deed deze stunt zelf. De neushoorn was afkomstig uit Tierpark Hagenbeck in Hamburg, Duitsland.[1]

In de film was een kort fragment te zien waar Maureen O'Sullivan een paar minuten naakt te zien is. Hierdoor kwam de film niet door de censuur van de net in te voeren Hayes-code en mocht toen maar door enkele bioscopen worden vertoond. Toen dit systeem midden jaren zestig was afgeschaft werd de film weer vrij verspreid. De film was in de tussentijd zijn auteursrechten verloren en bevindt zich daardoor in het publiek domein.

In 2003 werd de film opgenomen in de National Film Registry. Filmcriticus Danny Peary nam "Tarzan and His Mate" ook op in zijn boek "Cult Movies" (1980).