Tasmaanse boomvaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tasmaanse boomvaren
Tasmaanse boomvaren in Botanische Tuin TU Delft
Tasmaanse boomvaren in Botanische Tuin TU Delft
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Polypodiopsida (Varens)
Orde:Cyatheales (Boomvarens)
Familie:Dicksoniaceae (Dicksoniafamilie)
Geslacht:Dicksonia
Soort
Dicksonia antarctica
Labill. (1806)
Afbeeldingen Tasmaanse boomvaren op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tasmaanse boomvaren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Tasmaanse boomvaren (Dicksonia antarctica) is een rechtopstaande, tot 15 meter hoge varen ook wel boomvaren uit het geslacht Dicksonia. De stam is stevig en overdekt met resten van oude bladstelen. De stam is bovenaan evenals de bladvoeten bezet met een dichte, lange, bruine beharing. De talrijke, samengestelde bladeren zijn dubbel- of drievoudig geveerd. Jonge bladeren zijn opgerold en dichtbehaard.

Jonge bladeren

De volgroeide bladeren zijn 2 – 4 meter lang en ontspringen aan de bovenkant van de stam. De deelblaadjes zijn 30 – 40 cm lang en diep ingesneden.

Deelblaadje

Aan de onderzijde van de deelblaadjes vlak bij de bladrand bevinden zich de sporen in geelachtige tot bruine, bolvormige sporenhoopjes.

Sporenhoopjes
Bovenaanzicht
Spore

Voorkomen[bewerken]

De Tasmaanse boomvaren is endemisch in Australië; meer specifiek zuid-oost Queensland, de kustgebieden van Victoria en Nieuw-Zuid-Wales en in Tasmanië. In het wild komt deze soort vooral voor in gebieden met een hoge vochtigheidsgraad, langs de beddingen van kreekjes, in geulen en soms ook op een grotere hoogte in nevelbossen.[1]

Populaire sierplant[bewerken]

De Tasmaanse boomvaren is een populaire sierplant, per jaar worden er namelijk minstens 80.000 exemplaren uit Tasmanië geëxporteerd (ook in België en Nederland groeit zijn populariteit). Desondanks is hij niet bedreigd dankzij de strenge Australische wetgeving.[2]