Tatjana Afanasjeva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tatjana Afanasjeva, omstreeks 1910-1912.
Woonhuis aan de Witte Rozenstraat 57, Leiden

Tatjana Aleksejevna Afanasjeva (Russisch: Татьяна Алексеевна Афанасьева) (Kiev, 19 november 1876Leiden, 14 april 1964) was een Russisch-Nederlandse wiskundige, die bijdroeg aan de statistische mechanica, thermodynamica, entropie, kansrekening en didactiek van de wiskunde.

Leven[bewerken]

Afanasjeva werd geboren in Kiev in het Russisch Keizerrijk (nu Oekraïne). Na het overlijden van haar vader, die hoofdinspecteur bij de keizerlijke Russische spoorwegen was geweest, werd ze grootgebracht door haar oom in Sint-Petersburg, die hoogleraar was aan de Technische Hogeschool. Hier bezocht ze een lerarenopleiding en een universiteit voor vrouwen waar meisjes opleidingen mochten volgen in de kunst, wetenschap of recht. In 1902 ging ze over naar de Georg August Universiteit te Göttingen, waar ze Paul Ehrenfest ontmoette, een Oostenrijkse natuurkundige. Zij trouwden op 21 december 1904 en keerden in 1907 terug naar Sint-Petersburg. In 1912 verhuisden ze naar Leiden, waar ze een naar haar ontwerp gebouwd woonhuis betrokken (nu bekend als het Ehrenfesthuis). Paul Ehrenfest volgde H.A. Lorentz op als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Met Paul Ehrenfest kreeg zij twee dochters en twee zoons. Een dochter Tatjana Pavlovna Ehrenfest werd ook wiskundige, een zoon Paul Jr. werd natuurkundige.

Werk[bewerken]

Afanasjeva werkte nauw samen met haar echtgenoot. Het bekendst werd hun klassieke overzicht van de statistische mechanica van Boltzmann. Ze publiceerde een boek en vele artikelen over verschillende onderwerpen als random gedrag in de thermodynamica en entropie[1] en meetkundeonderwijs voor kinderen.[2][3]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]