Tauernspoortunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tauernspoortunnel
Het zuidportaal van de Tauerntunnel, bij Mallnitz
Algemene gegevens
Locatie Mallnitz - Böckstein
Coördinaten 47° 2′ NB, 13° 9′ OL
Lengte totaal 8550 m
Bouw
Bouwjaar 1909
Tauernspoortunnel (Oostenrijk)
Tauernspoortunnel
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Tauernspoortunnel is de langste tunnel in de Tauernspoorlijn en tevens de langste spoorwegtunnel in Oostenrijk. Hij loopt van Böckstein in het noorden, naar Mallnitz in het zuiden. De tunnel is 8550 meter lang en werd in 1909 voltooid.

Autosluis[bewerken | brontekst bewerken]

Al sinds de Eerste Wereldoorlog is het mogelijk om bij een van de twee stations aan de ingang van de tunnel, Böckstein en Mallnitz de auto op de trein te zetten, om zo tegen betaling door de tunnel te komen zonder te moeten omrijden. Deze trein wordt 'Autoschleusse' oftewel 'autosluis' genoemd. Soortgelijke autotreinen zijn vooral te vinden in Zwitserland, bij de Lötschbergtunnel, de smalspoortunnels Furkatunnel en de Vereinatunnel.

Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds er in diverse tunnels in Europa, waaronder de Tauerntunnel voor autoverkeer, ernstige ongelukken zijn gebeurd, heeft men ook hier zware maatregelen genomen. Zo zijn er in de tunnel brandmeldingssystemen aangebracht en staan er nu aan beide kanten van de tunnel reddings- en blustreinen klaar. Ook de autosluis is extra beveiligd. Vroeger was het toegestaan om tijdens de doortocht in de auto te blijven zitten. Nu moeten alle mensen uit hun auto en in een rijtuig, direct achter de locomotief, plaatsnemen. Dit rijtuig is uitgerust met een speciale koppeling. Als er in een van de auto's brand uitbreekt, worden de locomotief en het passagiersrijtuig automatisch losgekoppeld en kunnen alle passagiers snel in veiligheid gebracht worden.