Tavan Bogd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tavan Bogd
De Tavan Bogd vanop het Russische Oekokplateau
Hoogte 4374 m
Coördinaten 49° 9′ NB, 87° 49′ OL
Ligging Mongolië/China/Rusland
Gebergte Altaj
Dominantie 115,33 km
Prominentie 2342 m
Tavan Bogd (Mongolië)
Tavan Bogd
Tavan Bogd
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Tavan Bogd (Mongools: Таван богд, letterlijk: vijf heiligen) is een bergmassief met vijf bergtoppen in de bergketen Altaj. De bergtop Hüjtenpiek, de hoogste van de vijf belangrijkste pieken, is gelegen op de grens van China en Mongolië. De berg heeft een hoogte van 4374 meter boven de zeespiegel en is daarmee het hoogste punt van Mongolië. De op een na hoogste piek van de Tavan Bogd, de Nairamdalpiek, 2,45 km noordelijker gelegen, vormt het drielandenpunt van China, Mongolië en Rusland.

De belangrijkste pieken van de Tavan Bogd zijn:

naam hoogte (meter)
Hüjtenpiek 4374
Nairamdalpiek 4180
Bürgedpiek 4068
Malchinpiek 4050
Olgiipiek 4050

Het bergmassief ligt in het meest westelijke punt van Mongolië, in de Mongolische ajmag Bajan-Ölgi. In China ligt het bergmmassief in de prefectuur Altaj, van de autonome regio Sinkiang, in het uiterste noordnoordwesten van het land. In Rusland ligt het bergmassief in het uiterste zuiden van de Russische autonome republiek Altaj, in het gemeentelijk district Kosj-Agatsjski. De bergketen begrenst daar het hoogland van het Oekokplateau. De Nairamdalpiek is het op twee na hoogste punt van Siberië, na de vulkaan Kljoetsjevskaja Sopka op het schiereiland Kamtsjatka en de Beloecha, onderdeel van hetzelfde Altajgebergte, en ruim 100 km westelijker van de Nairamdalpiek, op de grens met Kazachstan. De Nairamdalpiek vormt een grenspunt van het UNESCO Werelderfgoed als onderdeel van de Gouden bergen van Altaj gezien het Oekokplateau een van de drie geselecteerde zones van deze inschrijving is.

De dominantie van 115,33 km van de Hüjtenpiek geeft de afstand in vogelvlucht tot de top van de Beloecha aan, op de grens van Rusland en Kazachstan.

Zie de categorie Tavan Bogd Mountains van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.