Taxiën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
F-22 Raptors taxiën van de startbaan naar het platform op Elmendorf Air Force Base, Alaska, VS

Taxiën is de benaming voor het rijden van vliegtuigen over de grond, waarbij zij zichzelf voortbewegen (dus niet worden geduwd of gesleept). Bij watervliegtuigen wordt de term ook gebruikt voor het zich voortbewegen over het water.

Taxiën gebeurt meestal direct voor de start of na de landing, wanneer het toestel zich vanaf het platform of de gate naar de startbaan beweegt, of andersom. Echter ook wanneer het toestel zich bijvoorbeeld van het platform naar een hangar beweegt wordt de term gebruikt, mits het toestel zich zoals gezegd op eigen kracht voortbeweegt. De term wordt niet gebruikt voor het vaart maken of verminderen tijdens de start of landing.

Voor de voortbeweging wordt gebruikgemaakt van de motoren van het vliegtuig, die dan meestal op iets meer dan stationaire kracht draaien. Sturen gebeurt vaak door een beweegbaar neuswiel of staartwiel, vaak gecombineerd met besturing door het richtingsroer. Grotere verkeerstoestellen hebben soms ook een bestuurbaar hoofdlandingsgestel, kleinere toestellen kunnen soms ook sturen door apart bedienbare remmen op de beide hoofdwielen.

Voor het taxiën van en naar de start- of landingsbaan wordt op grotere vliegvelden vaak een speciale taxibaan gebruikt. Op zeer kleine vliegvelden wordt de start- of landingsbaan zelf soms ook als taxibaan gebruikt.