Taxi Centrale Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Taxicentrale Amsterdam BV (TCA) is de grootste reguliere taxicentrale van Nederland. TCA werd opgericht in maart 1957 en er zijn zo'n 1500 taxichauffeurs bij aangesloten. Deze chauffeurs zijn allemaal zelfstandige ondernemers. De TCA had een monopoliepositie tot 1998. TCA bemiddelt tussen vraag en aanbod (tussen consument en zelfstandig ondernemer).

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 juli 2006 besliste de Ondernemingskamer op verzoek van 229 taxichauffeurs dat de drie directieleden Dick Grijpink, Bub van Gelderen en Hans Janmaat het veld moesten ruimen wegens wanbeleid.[1] Zij werden opgevolgd door Bas Vos. In 2009 nam Vos ontslag. Hij werd opgevolgd door Richard van der Veen. Per 1 mei 2017 is Hedy Borreman aangesteld als directeur van TCA.

Duurzaam vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Taxicentrale Amsterdam heeft als marktleider een voorbeeldfunctie binnen de Amsterdamse taximarkt. TCA heeft in maart 2018 de 100ste volledig elektrisch aangedreven taxi verwelkomd. De ecovloot is veel beter voor het milieu. Daarbij is de vloot ook een stuk stiller waardoor het een positieve bijdrage levert aan de vermindering van geluidsoverlast.

App[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 januari 2012 introduceerde TCA een eigen app. Met deze app kunnen mensen via hun smartphone een TCA-taxi bestellen. Sinds april 2018 is het mogelijk om via de app van tevoren de ritprijs te bepalen. Bij het bestellen van een taxi is een vooraf vastgestelde prijs zichtbaar. Deze ritprijs is gebaseerd op het aantal kilometers en de tijd van de rit. Voor het gebruik van een groene eco-taxi geldt hetzelfde tarief als voor een reguliere taxi.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]