Taxi Centrale Renesse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TCR Groep
TCR bus in paarse huisstijl.jpg
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdvestiging Middelburg
Sleutelfiguren de heer C.W. Hage
de heer J.A. Hage
de heer G.P.A. Markusse
Actief 2002-heden
Website
Exploitatie
Bus Amstelland - Meerlanden
Waterland
Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee
Vlieland
Midden- en West Brabant
Regio Arnhem
Provincie Zeeland
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Economie

Taxi Centrale Renesse (kortweg TCR Groep) is een Nederlands vervoerbedrijf dat actief is in het openbaar-, besloten- en taxivervoer. Het bedrijf komt voort uit een fusie van een viertal taxibedrijven. De hoofdvestiging is gevestigd in Middelburg.

Geschiedenis[bewerken]

In het zomerseizoen (mei t/m september) pendelt de TCR tussen het Transferium Renesse naar de belangrijkste locaties in de buurt. Hiervoor worden, naast gewone bussen, ook cabriobussen, "paardentrams" (niet op rails) en een elektrobus ingezet. In mei 2003 is er ook een vestiging in Middelburg geopend. Hier bevindt zich nu de centrale en de stalling van het materieel.

Dochteronderneming TCR Vlieland is 1 januari 2002 verantwoordelijk voor het openbaar vervoer op het Friese eiland Vlieland. Met ingang van maart 2009 wordt dit gedaan in samenwerking met Arriva.

TCR verzorgde in de regio Waterland tussen 11 december 2005 en 10 december 2011 de Qliners tussen Hoorn en Amsterdam in opdracht van Arriva. Deze verbindingen werden onder meer gereden met MAN Lion's Regio, Mercedes-Benz Citaro en -Integro bussen. Ook werden 10 streekbussen gebruikt voor schoolvervoer. Per 11 december 2011 is het busvervoer overgenomen door EBS. Ook voor deze vervoerder rijdt TCR de scholierenlijnen. Dit doet het bedrijf onder meer met van Arriva overgenomen Mercedes-Benz Citaro gelede bussen.

Verder versterkt de TCR diverse school- en Qliner-bussen in de Arriva concessie Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee. Ook stelde het bedrijf Qliner-bussen beschikbaar aan Qbuzz in de Noordelijke provincies. Deze bussen zijn inmiddels eigendom van Arriva.

In samenwerking met hoofdaannemer Veolia Transport verzorgde het bedrijf sinds 10 december 2006 ook het vervoer in Zeeuws-Vlaanderen onder de naam TCR Zeeland met circa 15 taxibusjes en 7 grote bussen. In de avond en de nacht voerde de NightXpress discovervoer uit op Schouwen-Duiveland. Sinds december 2011 reed TCR ook enkele scholierenlijnen in West-Brabant voor Veolia Transport.

Ook rijdt TCR lijnen als onderaannemer van Connexxion. Zo werd sinds 1 mei 2011 door TCR een deel van lijn 140 van Haarlem naar Uithoorn (v.v.) gereden. Sinds januari 2012 werd ook lijn 242 van Wilnis naar Amsterdam station Zuid gereden door TCR. Hiervoor maakte TCR in eerste instantie gebruik van 20 MAN Lion's City bussen die het bedrijf had overgekocht van Connexxion. Inmiddels zijn deze bussen vervangen door 20 splinternieuwe Mercedes-Benz Citaro LE bussen.[1] Deze zijn voorzien van Connexxion huisstijl met daarbij het TCR logo.

Sinds 9 december 2012 rijdt TCR ook voor Hermes (Breng) in de stadsregio Arnhem Nijmegen. TCR neemt hiermee het contract over van de Betuwe Express en zal rijden vanuit de stalling Duiven. Hiervoor zijn 15 aardgasbussen beschikbaar gesteld die vooral in de regio Arnhem zullen rijden.[2]

Sinds 10 december 2017 rijdt men buslijn 346 tussen Haarlem en Amsterdam Zuid met Dubbeldeksbussen.

Materieel[bewerken]

Het wagenpark bestaat uit een groot aantal taxi's en taxibusjes voor maximaal acht personen, die gebruikt worden voor onder andere straattaxi- en ziekenfondsvervoer. De grote bussen, waaronder touringcars, cabriolet bussen en gelede bussen, worden gebruikt voor groepsvervoer. Voor het openbaar vervoer worden Qliners en lijndienstbussen gebruikt.

Externe link[bewerken]