Taylor Hawkins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Taylor Hawkins

Taylor Hawkins (Fort Worth, Texas, 17 februari 1972) is drummer van de Amerikaanse band Foo Fighters; hij speelt ook piano en gitaar. Hawkins drumt ook in twee coverbands; een met classic rock- en een met Police-repertoire.

Biografie[bewerken]

Hawkins begon bij de experimentele band Sylvia en was in 1994 tourdrummer bij Sass Jordan bij haar Europese tour. Tijdens het laatste optreden in Hollywood leerde hij Alanis Morrisette kennen; in 1995-1996 was hij tourdrummer bij Morrisette's band Sexual Chocolate. In 1997 verving hij William Goldsmith als drummer van Foo Fighters.

Taylor Hawkins is naar eigen zeggen niet alleen drummer, maar ook een gefrustreerde zanger en songschrijver. Bij concerten neemt hij af en toe een cover voor zijn rekening (onder andere Pink Floyd's Have A Cigar, Cream's I Feel Free en Queen's Tie Your Mother Down) en op het Foo Fighters-album In Your Honor zingt hij het tot publieksfavoriet uitgegroeide Cold Day In The Sun.

Dit nummer speelt hij ook met zijn eigen band Taylor Hawkins & The Coattail Riders waarmee hij op 21 maart 2006 een titelloos debuutalbum uitbracht in de Verenigde Staten. Het was al in 2004 opgenomen voordat het werk aan In Your Honor begon.

In 2010 verscheen het tweede Coattail Riders-album, Red Light Fever, waaraan Brian May, Roger Taylor, Elliot Easton (The Cars) en Dave Grohl hun medewerking verleenden. Grohl was ook te gast bij het presentatieconcert op 20 april. De zorgvuldig geplande tournee van dat jaar deed ook Nederland en België aan met concerten in Eindhoven (4 juni), Zottegem (10 juli) en op Bospop (11 juli).

In 2012 werd bekendgemaakt dat Hawkins de rol van Iggy Pop op zich ging nemen in de film CBGB over de gelijknamige club.

Na de twee Coattail Riders-albums bracht Hawkins een mini-LP uit waarop hij vrijwel alle instrumenten zelf speelde.

In 2014 verscheen een album van het zijproject The Birds of Satan waarop ook diverse Foo Fighters meespelen.

Externe links[bewerken]