Forensisch psychiatrisch centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tbs-kliniek)
Naar navigatie springen Jump to search

Een forensisch psychiatrisch centrum, (FPC), in de volksmond beter bekend als tbs-kliniek is een kliniek waar mensen worden opgenomen die veroordeeld zijn tot tbs met dwangverpleging.

FPC's in Nederland[bewerken]

In Nederland bestaan er momenteel zeven FPC's. In tegenstelling tot de meeste instellingen in de geestelijke gezondheidszorg vallen de tbs-klinieken niet onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar onder het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Dienst Justitiële Inrichtingen. De Oostvaarderskliniek en Veldzicht zijn rijksinstellingen, de overige FPC's zijn particuliere instellingen met Justitie als exclusieve contractant. FPC's dienen te voldoen aan het door het ministerie bepaalde veiligheidsniveau 4.

Lijst van FPC's in Nederland[bewerken]

Voormalige FPC's[bewerken]

In 2013 is door de Nederlandse regering op basis van teruglopende veroordelingen tot tbs met dwangverpleging en in het kader van bezuinigingen besloten tot het sluiten van een drietal FPC's:

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht[bewerken]

FPC Veldzicht in het Overijsselse Balkbrug was een rijkskliniek en zou aanvankelijk ook sluiten in 2013. De Nederlandse regering kwam terug op dit besluit. Om tegemoet te komen aan een maatschappelijke behoefte werd besloten dat Veldzicht psychiatrische hulp zou gaan bieden aan patiënten met een niet-Nederlandse achtergrond. FPC Veldzicht werd om die reden per 1 januari 2016 Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht. Kenmerkend voor deze kliniek is dat er zeer veel verschillende doelgroepen patiënten kunnen worden behandeld. Verschillend als het gaat om hun juridische status of zorgstatus. De kliniek bestaat uit een strafrechtelijk deel waar patiënten op last van de rechter verplicht behandeling krijgen. Een ander deel op het grote terrein is beschikbaar voor vrijwillige klinische behandeling. Alle patiënten kunnen gebruik maken van dezelfde faciliteiten, denk aan sport, arbeid en dagbesteding.

Pieter Baan Centrum[bewerken]

Het in de media vaak genoemde Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht is geen tbs-kliniek, maar formeel een huis van bewaring van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) waar men observatie en onderzoek doet.

FPC in België[bewerken]

In België is eind 2014 het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent geopend. Een centrum waar mensen worden behandeld die tot internering zijn veroordeeld. Dit centrum is min of meer naar Nederlands voorbeeld tot stand gekomen met expertise vanuit FPC De Kijvelanden.

Externe links[bewerken]