Tchibo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Tchibowinkel

Tchibo is een van oorsprong Duitse winkelketen die valt onder maxingvest ag (voorheen Tchibo Holding AG). De keten verkoopt koffie en gebruiksartikelen via hun winkels en via een postorder-systeem. Tot eind 2007 waren ook in Nederland filialen van Tchibo te vinden.

In 2003 werkten wereldwijd 10.686 personen bij Tchibo, en in 2004 werd een omzet gehaald van 3,77 miljard euro. In Duitsland heeft het merk Tchibo een bekendheid van 99 procent. Tchibo verkoopt al haar non-food artikelen onder het handelsmerk TCM. Aanvankelijk stelde Tchibo dat dit een afkorting zou zijn van Tchibo Magazin; tegenwoordig wordt de afkorting geïnterpeteerd als Tchibo Certified Merchandise.

Behalve het verkopen van koffiepoeder en -bonen is de winkelketen vooral bekend van het wekelijks veranderende aanbod van gebruiksartikelen. Deze artikelen worden aangeboden via hun winkels, via folders en via een internetwinkel.

Geschiedenis[bewerken]

In 1949 stichtten Max Herz en Carl Tchilling-Hiryan het bedrijf Tchibo GmbH. De naam bestaat uit de achternaam Tchilling en het woord Bohnen (Nederlands: bonen). Het oorspronkelijke doel van de oprichters was om koffiebonen per post te verkopen en versturen. Max Herz was de bedrijfsleider tot aan zijn dood in 1965.

In 1955 werd in Hamburg het eerste Tchibo-filiaal geopend. Al snel stichtte Tchibo meerdere filialen verspreid over het toenmalige West-Duitsland. Vanaf 1991 verspreidde de Tchibo Holding AG zich ook in andere landen via de nieuw opgerichte dochtermaatschappij Tchibo International.

In Nederland opereerde men onder de naam Tchibo Coffee Nederland B.V. Dit bedrijf was gevestigd in Amsterdam en had zes winkelfilialen en ruim 35 "shop-in-shops" bij supermarktketen Vomar. De winkelfilialen bevonden zich in Apeldoorn, Ede, Eindhoven, Tilburg, Venlo en Woensel. De shop-in-shops bevonden zich onder andere in IJmuiden, Heemskerk en Haarlem.

In oktober 2007 werd bekend dat Tchibo zijn activiteiten stopte in Nederland. Dit onder andere omdat de huur van de winkels te hoog zou zijn. Alle zes winkelfilialen werden binnen drie maanden gesloten. De shop-in-shops en de webshop bleven nog wel open. Eind 2007 viel ook het doek voor de shop-in-shops. De webshop is in 2009 opgegaan in de europese webshop tchibo.eu, welke per 1 september 2010 is opgeheven[1]. Hiermee heeft Tchibo zich feitelijk teruggetrokken uit veel landen waaronder Nederland, en is alleen nog aanwezig in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Turkije[2]

Externe links[bewerken]