Te Boelaerpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Te Boelaerpark vormt één van de stadsparken van Antwerpen en beslaat 16 hectare. Het is gelegen in district Borgerhout extra muros tussen de Gitschotelei en de Arthur Matthyslaan. "Boe" komt van boek dat hier naar beuk verwijst en "laar" of "lare" is een oud woord voor een open plek in een bos.

Beschrijving[bewerken]

Het park is een aantrekkelijke groene oase die sterk gericht is op de actieve recreant, met sportgazons, ligweiden en een speeltuin. Het uitgebreide padennetwerk trekt veel wandelaars, joggers en fietsers aan.

In het park vindt men oude indrukwekkende bomen, onder andere Libanonceders, paardenkastanjes, Amerikaanse eiken, moeraseiken, zomereiken, (rode) beuken en een grote magnolia. In totaal staan er meer dan 50 soorten bomen en struiken in het Te Boelaerpark.

Naast typische parkelementen met het oog op recreatie en schoonheidsbeleving, heeft het domein beperkte bosgedeelten met behoorlijk inheems karakter, en wordt plaatselijk gestreefd naar een natuurlijke vegetatie. De kruidlaag is op veel plaatsen behoorlijk ontwikkeld. Kleinbladige klimop, bosanemoon, boshyacint, salomonszegel, speenkruid en bostulp (zeldzaam) geven een indicatie voor oudere bosbodems.

Geschiedenis[bewerken]

Al in 1385 wordt ter plaatse een hoeve vermeld als 't Goet Te Boelaer. Het domein werd gestaag uitgebreid en het landgoed met kasteel was eeuwenlang een buitenverblijf voor adellijke families of rijke kooplieden. Het ging in de loop der eeuwen over in verschillende handen en werd in 1912 eigendom van de toenmalige gemeente Borgerhout dat het van Deurne overkocht.

Het oude kasteel werd erg beschadigd tijdens de twee wereldoorlogen. Enkele gebouwen zijn nog een tijd als school gebruikt, maar later werd een nieuwe school (een beetje in de stijl van het oude kasteel) gebouwd. De kasteelruïne werd in 1979 afgebroken en stond op de plaats waar nu de sierfontein ligt. In het begin van de jaren vijftig was er sprake van een gedeeltelijke verkaveling van het park, maar dit project kon tegengehouden worden. Het "Cogelspaviljoen" is een jachtpaviljoen of boswachtershuis en is het enige gebouwtje dat nog overblijft van het kasteel in het park. Het is helemaal gerestaureerd en dient nu als "speelkasteel" voor de jonge scouts.

Monument[bewerken]

In park staat een monument uitgevoerd door beeldhouwster May Claerhout ter ere van Willem De Meyer. Een voorstel uit 2008 van het toenmalige kartel sp.a-Spirit-Groen! in de districtsraad van Borgerhout om voor de heraanleg van het park het monument af te breken werd onder druk van veelvuldig protest terug ingetrokken. Wat er uiteindelijk met het beeld zal gebeuren ligt nu in handen van de Antwerpse commissie Beeld in de Stad.

Speeltuin[bewerken]

In 2016 werd er door de stad Antwerpen 200.000 euro vrijgemaakt voor een nieuwe speeltuin in het park. Uit een ontwerpwedstrijd kwam het bedrijf Playful Landscaping naar voren.

Bibliografie[bewerken]

  • Anoniem 1993 : Parken in Antwerpen, Dienst Groen. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, 128 p., p. 32-37

Externe links[bewerken]