Teamsprint (baanwielrennen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Podium van de teamsprint (mannen) tijdens het WK van 2011 in Apeldoorn

De teamsprint is een onderdeel van het baanwielrennen, ondanks de naam is het niet een conventioneel sprintonderdeel. In tegenstelling tot de sprint rijden de teams een soort tijdrit, waarbij een team bij de mannen uit drie renners en bij de vrouwen uit twee rensters bestaat.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Net als bij de ploegenachtervolging rijden er steeds twee teams tegelijk tegen elkaar, elk startend aan een kant van het velodroom. In de kwalificatie gaat het er nog niet om wie de rit wint, maar om wie de snelste tijd rijdt.

Na de kwalificatie gaan vier teams door naar de finale, die twee verschillende opzetten kent. Bij wereldbekerwedstrijden en wereldkampioenschappen rijden de twee teams met de snelste tijden tegen elkaar voor goud. De twee andere teams rijden voor brons.

Bij de Olympische Spelen en het WK gaan de acht snelste teams door naar de tweede ronde, waarbij de twee snelste teams van die ronde naar de finale gaan en voor goud gaan strijden. De teams die als derde en vierde eindigen, strijden dan nog voor brons.

Wereldrecords[bewerken | brontekst bewerken]

Geslacht Namen Tijd Datum Plaats
Mannen 750m Vlag van Nederland Nederland
Roy van den Berg
Harrie Lavreysen
Jeffrey Hoogland
41.225 26 februari 2020 Vlag van Duitsland Berlijn
Vrouwen 500m Vlag van China China
32.447 2 augustus 2012 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Londen