Teamsprint (schaatsen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Teamsprint is een (tot nog toe) officieuze schaatsafstand bij het langebaanschaatsen. Het is de tweede niet-individuele afstand, na de ploegenachtervolging. Net als de ploegenachtervolging is dit onderdeel afgeleid van het baanwielrennen, waar dit onderdeel ook wordt verreden. Het onderdeel werd op initiatief van de KNSB geïntroduceerd. Op 24 augustus 2015 werd bekend dat vanaf seizoen 2015/2016 het een nieuw vast onderdeel wordt. De teamsprint zal alsdan bij vier wereldbekerwedstrijden op het programma staan.

Opzet[bewerken]

Net zoals bij de ploegenachtervolging bestaat een team uit drie schaatsers, anders dan bij de ploegenachtervolging finisht er maar één. Er worden drie rondes gereden en na elke ronde moet één schaatser de baan verlaten. Uiteindelijk wordt er een tijd neergezet als de derde schaatser de derde ronde heeft voltooid. De volgorde waarin de schaatsers rijden staat van tevoren vast en wordt aangegeven met de kleur van de armband (geen armband voor de eerste ronde, wit voor de tweede ronde, rood voor de laatste ronde).

Er wordt gestart en gefinisht halverwege een van de rechte einden, dus op de start- of finishlijn van de 1000 meter. Er kan gestart worden met twee teams tegelijk in de baan, hoewel bij de wereldbekerwedstrijd van december 2011 steeds maar één team tegelijk reed.

Geschiedenis[bewerken]

Tijdens de wereldbekerfinale schaatsen van het seizoen 2010/2011 werd in Thialf de teamsprint voor het eerst tijdens een internationale wedstrijd gereden. Bij deze demonstratiewedstrijd deden er echter geen Nederlandse topsprinters mee, omdat deze zich op de individuele onderdelen van de wereldbekerfinale wilden concentreren. Daarom nodigde de KNSB B-junioren uit om het potentieel van deze nieuwe discipline aan de ISU te tonen.[1]

Op 15 oktober 2011 werd er tijdens de IJsselcup ook al een teamsprint verreden. Bij de mannen won het Gewest Friesland in een tijd van 1.25,24 en bij de vrouwen won BAM/Univé in 1.33,42.[2]

In de wereldbeker schaatsen 2011/2012 was de teamsprint opnieuw twee keer een demonstratie-evenement, zowel in december als in maart tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.[3] Bij de wedstrijd in december 2011 won een Nederlands APPM-trio van Jesper Hospes, Michel Mulder en Sjoerd de Vries de mannenwedstrijd in 1.20,13. Het Japanse trio bestaande uit Yukana Nishina, Maki Tsuji en Miyako Sumiyoshi won met 1.29,29 bij de vrouwen.

Bij de eerste en tweede ronde van de wereldbeker schaatsen 2014/2015 werd ook een teamsprint gereden, Nederland en Duitsland wonnen bij de mannen en Japan en Rusland bij de vrouwen.

In de wereldbeker schaatsen junioren 2013/2014 stond de teamsprint voor het eerst officieel op het programma.

Tijdens de eerste wijdstrijd van de wereldbeker schaatsen 2015/2016 in Calgary, Canada hebben de Nederlandse mannen (Michel Mulder, Kai Verbij en Stefan Groothuis) een wereldrecord gereden van 1.18,79. Bij de vrouwen werd Nederland vijfde, en reden de Japanse vrouwen een wereldrecord (1.26,82).