Teatro Olimpico

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Teatro Olimpico
Binnenhof van het gebouw
Locatie
Locatie Vicenza, Italië
Coördinaten 45° 33′ NB, 11° 33′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Theater
Start bouw 1580
Bouw gereed 1584
Opening 1585
Bouwinfo
Architect Andrea Palladio, Vincenzo Scamozzi
Opdrachtgever Accademia Olimpica
Detailkaart
Teatro Olimpico (Italië)
Teatro Olimpico
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Teatro Olimpico in Vicenza (Noord-Italië) wordt beschouwd als het oudste nog bestaande overdekte theater uit de Renaissance. Het werd tussen 1580 en 1585 gebouwd naar een ontwerp van Andrea Palladio in opdracht van de Accademia Olimpica van Vicenza. Na de dood van Palladio in 1580, werd het, naar het oorspronkelijke ontwerp, afgemaakt door een leerling van Palladio, Vincenzo Scamozzi.

Het staat, evenals verscheidene andere gebouwen van Palladio, op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Teatro Olimpico werd in opdracht van de Accademia Olimpica van Vicenza (opgericht in 1555) gebouwd op het terrein van een oud fort, dat in die tijd in gebruik was als gevangenis en munitieopslagplaats. In 1584 was het theater klaar, op de coulissen na. Daarvoor had Palladio geen ontwerp gemaakt, zodat Scamozzi deze ontwierp. De vijf in perspectief uitgevoerde straatbeelden zijn naar men zegt straten uit Vicenza.

Het theater werd in gebruik genomen op 3 maart 1585, met de uitvoering van Oedipus Rex (Koning Oedipus) van Sophocles. De daarvoor bestemde coulissen van hout en stucwerk werden nooit meer verwijderd en zijn nog steeds in volle pracht aanwezig. In de zomer worden voor een klein publiek diverse uitvoeringen en concerten gegeven.

Het Teatro Olimpico figureert ook in de verfilming van Mozarts opera Don Giovanni door Joseph Losey.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]