Technische Universiteit van Namibië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Technische Universiteit van Namibië
Polytechnic of Namibia
Elisabeth House
Motto Technology and development
Technologie en ontwikkeling
Locatie Windhoek, Namibië
Opgericht 1994
Type Openbare universiteit
Rector Prof. Dr. Tjama Tjivikua
Studenten 11.500 in 2010
Personeel ca. 1000
Lid van Vereniging van Afrikaanse Universiteiten
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Technische Universiteit van Namibië, Engels: Polytechnic of Namibia, kortweg PNAM, Polytechnic of Poly, is een instituut voor hoger onderwijs in Namibië. De universiteit staat in Windhoek. Ze is opgericht in 1994 en kreeg in december 2012 de status van universiteit.[1]

De Technische Universiteit van Namibië strijdt al jaren met de Universiteit van Namibië welke de beste universiteit van Namibië is.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Technische Universiteit van Namibië komt voort uit de Academy for Tertiary Education, het eerste instituut voor hoger onderwijs in Namibië, die in 1980 werd opgericht. De regering van Zuid-Afrika, waar Namibië indertijd deel van uitmaakte, besloot dat de instelling uit drie onderdelen moest bestaan: een universiteitsgedeelte, een ambachtsschool: COST en het Technikon Namibia voor technische studies binnen de natuurwetenschap.

Toen in 1992 de Universiteit van Namibië UNAM werd opgericht, verloor de Academy het universitaire gedeelte. In 1994 fuseerden het Technicon en de COST tot de Poltechnic of Namibia. Dr. Tjama Tjivikua werd de eerste rector magnificus. Op 18 april 1996 vond de eerste diploma-uitreiking plaats waarbij president Sam Nujoma een speech gaf.

De universiteit probeert al een aantal jaren haar naam in Namibia's University of Science and Technology NUST te veranderen. Dat werd in 2010 door het kabinet nog niet toegestaan, omdat deze naamsverandering tegen de wet zou zijn.[3] In december 2012 kreeg de Polytechnic toch de universiteitsstatus en toestemming om de naam te veranderen.

Campussen[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit heeft twee campussen en een aantal losse gebouwen die zich allemaal in het westen van Windhoek bevinden, dicht bij het stadshart. De hoofdcampus bestaat uit de gebouwen die grotendeels voor de Academy for Tertiary Education zijn gebouwd. In het midden van de campus staat het Elisabeth House, een voormalig ziekenhuis dat stamt uit 1907. Het is nu de plek waar de senaat en de Rector Magnificus hun kantoren hebben.[4]

Naast de hoofdcampus ligt de technische campus, die in 1995 is gebouwd. Hier bevinden zich verschillende universitaire faciliteiten zoals de universiteitsbibliotheek en de collegezalen.

Faculteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn zeven faculteiten binnen de Polytechnic. Dit zijn de faculteiten:

  • Management
  • Economische Wetenschappen
  • Geesteswetenschappen
  • Technologie
  • Informatietechnologie
  • Natuur en Toerisme
  • Gezondheidswetenschappen en Toegepaste Wetenschappen

Er zijn nog een aantal aparte centra en instituten, zoals het Centrum voor Educatie, het Centrum voor Ondernemerschap, het Centrum voor Toegepast Onderzoek en Techniek, het Namibia Business Innovation Centre en het Namibisch-Duits Centrum voor Logistiek.

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

De Technische Universiteit van Namibië is onderdeel van EduVentures, een samenwerkingsverband tussen onder andere het Ministerie van Milieu en Toerisme, de Universiteit van Namibië, verschillende scholen en andere NGO's. Deze organisatie vraagt aandacht voor duurzame ontwikkeling en combineert onderzoek en milieu-educatie.[5]

Verder zijn er samenwerkingsverbanden met verschillende buitenlandse universiteiten, waaronder de Universiteit van Melbourne, de Humboldtuniversiteit te Berlijn, de Universiteit van Freiburg, de Universiteit van Pretoria en de Universiteit van Kaapstad.

Alumni[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sam Nujoma 1929, eerste president van Namibië, ontving in 2005 een eredoctoraat in educatie[6]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]