Technische wetenschappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deel van een serie artikelen over

Technologie.jpg
––– Algemeen –––

Bouw · Communicatie · Elektronica · Engineering · Industrie · Informatie · Luchtvaart · Landbouw · Transport


––– Vakgebieden –––

Biotechnologie · Chemische technologie · Gerontechnologie · Hightech industrie · Levensmiddelentechnologie · Nanotechnologie · Techniek


Portaal Portaalicoon Technologie

Technische wetenschappen zijn de wetenschappen die zich bezighouden met de technische ontwikkeling en vervaardiging van producten en systemen en daarbij natuurwetenschappelijke kennis aanwenden. De klassieke technische wetenschappen zijn bouwkunde, civiele techniek en werktuigbouwkunde. De twintigste eeuw heeft nieuwe vakken gebracht als elektrotechniek, chemische technologie, materiaalkunde en vliegtuigbouwkunde en in de afgelopen decennia zijn verschillende interdisciplinaire vakgebieden ontstaan, zoals industrieel ontwerpen, informatica, technische bedrijfskunde en technische bestuurskunde.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De technische wetenschappen rekent men tot de toegepaste wetenschappen. Er wordt ook wel fundamenteel onderzoek verricht, maar de hoofdmoot ligt in het aanwenden van natuurwetenschappelijke kennis bij de realisering van producten en processen.

In de technische wetenschappen wordt wetenschappelijke kennis gebruikt om modellen en methodes te ontwikkelen en daarmee praktische problemen op te lossen. Niet alle technische disciplines laten zich eenvoudig beschrijven via wetenschappelijke modellen en men laat zich hier leiden door vuistregels of ervaringswetten. In sommige vakken is de wetenschappelijke aanpak zeer succesvol geweest. In het bijzonder in de elektrotechniek respectievelijk de elektronica zijn succesrijke stappen gemaakt, en ook nodig geweest, met de wetenschappelijke benadering via wiskundige modellen. Vakken zoals de communicatie- en informatietheorie zijn zeer wiskundig georiënteerd, en het is daarom een zaak van smaak en debat om deze disciplines te zien als wiskunde of technische wetenschap.

Indeling van de technische wetenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse Basisclassificatie onderscheidt binnen de technische wetenschappen de volgende acht categorieën:

code rubriek(en)
51 Materiaalkunde
52 Werktuigbouwkunde
53 Elektrotechniek
54 Informatica
55 Verkeerstechniek, vervoerstechniek
56 Civiele techniek, bouwkunde
57 Mijnbouwkunde
58 Procestechnologie

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]