Ted Troost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ted Troost
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1936
Rotterdam
Beroep haptonoom

Ted Troost (Rotterdam, 1936) is een Nederlands haptonoom.

Ted Troost was in zijn jonge jaren een fanatiek sporter. Hij voetbalde en honkbalde bij Feijenoord en was een korte tijd tennisleraar, voordat hij een opleiding tot fysiotherapeut volgde. Tijdens een congres in de jaren '60 raakte Troost onder de indruk van de haptonomie en ging in de leer bij Frans Veldman, de grondlegger van deze wetenschap. Na het vertrek van zijn leermeester naar Frankrijk, werd Troost directeur/eigenaar van de Academie voor Haptonomie en was verantwoordelijk voor de opleiding van tal van nieuwe collega's.

Naast zijn succesvolle praktijk in Rotterdam bleef Troost verbonden aan de sportwereld. Hij werkte o.a. bij Xerxes, AZ'67, Chelsea en AC Milan. Begin jaren '80 behandelde hij de toen bekende schaatser Hein Vergeer. Nadat deze zich lovend had uitgelaten over de effecten van zijn behandeling, kwamen steeds meer topsporters bij hem voor begeleiding. Een van de hoogtepunten in de carrière van Troost was het Europees kampioenschap voetbal 1988, waar hij een groot deel van de Nederlandse spelers behandelde van het team dat in West-Duitsland Europees kampioen werd. In datzelfde jaar verscheen zijn boek 'Het lichaam liegt nooit', dat meerdere keren is herdrukt.

Ook topmanagers wisten hem te vinden voor hun veerkracht en vitaliteit en die van hun medewerkers. Zijn liefde voor het vak, dat hij in Nederland bekend maakte, is hij nooit kwijtgeraakt. Nog jaarlijks deelt hij zijn kennis en ervaring in Masterclasses haptonomie voor therapeuten en andere geïnteresseerden.

Troost is getrouwd met Marianne van der Torre en heeft vier dochters en een kleinzoon.