Naar inhoud springen

Teekengenootschap Pictura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leden van Teekengenootschap Pictura Dordrecht tijdens een teken- en schilderles naar twee modellen, voor 1895. Regionaal archief Dordrecht.

Teekengenootschap Pictura te Dordrecht is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland. Het is opgericht in 1774 en nog steeds actief. Tal van kunstenaars uit Dordrecht en van daarbuiten zijn lid geweest van de vereniging Teekengenootschap Pictura.

Vandaag de dag is Pictura een eigentijdse kunstinstelling met meer dan 100 kunstenaarsleden uit zowel Dordrecht en de regio als van daarbuiten. Pictura heeft in Dordrecht een podiumfunctie voor het tonen van hedendaagse kunst en is daarnaast gesprekspartner bij de ontwikkeling van het lokale kunstbeleid en bij de belangenbehartiging van kunstenaars.

Vier keer per jaar geeft Pictura een eigen magazine uit, het Picturablad, met informatie over kunstontwikkelingen, kunstenaarsleden, tentoonstellingen etc.

Leden van Pictura waren onder anderen de gebroeders Van Strij, Schouwman, Schotel, Lebret, Roland Larij, Reus, Kennedy, en Noltee als de meest bekende meesters. De generatie van na de Tweede Wereldoorlog werd gekenmerkt door Otto Dicke, Lou Ten Bosch, Hans Petri, Leo Marchand, Philip Kouwen, Antoon Winkel, Kees Buddingh’, Jan Eijkelboom en anderen.

Chronologisch

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Teekengenootschap Pictura van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.