Tegelpoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tegelpoort (Venlo))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tegelpoort
Tegelpoort gezien vanaf de Prinsessesingel
Tegelpoort gezien vanaf de Prinsessesingel
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Begin Maasstraat/Bastion/Romerstraat
Eind Prinsessesingel
Lengte 0,05 km
Algemene informatie
Aangelegd in 21e eeuw
Genoemd naar Tegelen
Naam sinds 13e eeuw
Bestrating klinkers
Geen toegang autoverkeer

De Tegelpoort is een nieuwe straat in de Maasboulevard in het binnenstadskwadrant Klein Italië in de Nederlandse plaats Venlo.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het straatje loopt van de kruising met de Maasstraat/Bastion/Romerstraat in zuidelijke richting tot aan de Prinsessesingel.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Van oudsher verwijst de naam van het straatje naar een van de vier hoofdpoorten in de Vestingwerken van Venlo. Vanaf deze poort liep in zuidelijke richting de Weg naar Tegelen, waaraan deze poort haar te danken had. Lange tijd bleef de poort bestaan, totdat een stukje oostelijker de Roermondsepoort werd gebouwd ter vervanging van de inmiddels vervallen oorspronkelijke poort. Ook werden rond dezelfde tijd Bastion Reede, Bastion Le Roy en Enveloppe Reede aangelegd, en het begin van de Weg naar Tegelen werd verlegd naar de Roermondsepoort. Hierna werd een militaire bakkerij bij de Tegelpoort gebouwd, terwijl de omlijstende toren de naam Schillentoren kreeg.

Na de slechting van de vestingwerken, vanaf 1867, werden op deze plek nieuwe kazernegebouwen (het Groot Blok en het Klein Blok) en een paardenstal gerealiseerd.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Tegelpoort met zicht op de Maasstraat

Sinds 2010 is in het gebied Klein Italië, waar de Tegelpoort heeft gestaan, een nieuw winkelgebied in gebruik genomen, de Maasboulevard. Hiertoe zijn enkele straten toegevoegd die verwijzen naar de verdwenen straten van weleer. Een van die historische verwijzingen is de nieuwe Tegelpoort, welke nu toegang geeft tot het nieuwe winkelgebied. Aan het straatje zijn, zowel op de begane grond als ondergronds, enkele winkels gevestigd, alsmede een ondergrondse parkeergarage.