Tegenpartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Tegenpartij was een fictieve Nederlandse politieke partij opgericht door F. Jacobse en Tedje van Es, twee Haagse "vrije jongens" die werden gespeeld door Kees van Kooten en Wim de Bie. De Tegenpartij was "De Partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne". In 1979-'80 waren er al aanwijzingen dat de twee Hagenezen het niet met de politiek eens waren. Op de lp "Op hun pik getrapt" (zomer 1980) bleek de Tegenpartij al opgericht met Jacobse als erevoorzitter.

De Tegenpartij heeft zelfs eenmaal een Kamervraag[1] gesteld, via toenmalig Kamervoorzitter Dolman, aan de minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Het onderwerp betrof het voorkomen van een aantal reclamespots van "Haagse firma's", die in strijd zouden kunnen zijn met de Omroepwet. Kamervoorzitter Dolman vroeg minister Gardeniers-Berendsen of zij "alle vrije jongens de nek om wilde draaien".

Ondanks dat Van Kooten en De Bie met de types Jacobse en Van Es juist sommige partijen (zoals de toenmalige Centrumpartij van Hans Janmaat) aan de kaak wilde stellen, werd de Tegenpartij uiteindelijk juist zodanig populair, dat men verwachtte dat zij een aantal zetels in de Tweede Kamer konden veroveren tijdens de verkiezingen. De Tegenpartij werd uiteindelijk net voor de verkiezingen ontbonden, doordat de beide heren Jacobse en Van Es op 10 mei 1981, vlak voor de verkiezingen, op het Binnenhof tijdens een couppoging werden neergeschoten. Van Kooten en De Bie hadden het gevoel dat hun persiflage tot hun schrik inmiddels door de werkelijkheid ingehaald was, en Jacobse en Van Es door de Centrumpartij zelfs "rechts ingehaald" waren. Saillant detail dat Hans Janmaat tijdens zijn verkiezingscampagne juist bepaalde slogans (zoals "vrije jongens") en punten uit het verkiezingsprogramma "Rug op '81" van De Tegenpartij over had genomen, en het CP-blad zelfs een compliment aan Van Kooten en De Bie op de voorpagina bevatte.

Daarna bleken beide heren overigens nog te leven.[2] Hun dood was in scène gezet zodat ze snel naar Zuid-Amerika konden vluchten. Later pakten ze hun leven als Vrije Jongens weer op, maar prominent aanwezig waren ze niet meer, en de politiek hadden ze vaarwel gezegd. In 2005 werd er, voor het eerst sinds 1988, weer iets van ze vernomen toen ze op de bonus-cd van de "Koot & Bie Audiotheek" verschenen.

Citaten[bewerken]

Veel woorden of gezegden van Van Kooten en de Bie werden snel gemeengoed en in de jaren 1970 en 1980 waren ze belangrijke taalvernieuwers[3][4]. Ook zinnen uit de sketches rond de Tegenparij vormen hierop geen uitzondering, zoals Geen gezeik, iedereen rijk en Samen voor ons eigen.

Uit het partijprogramma
  • Stemp de Tegenpartij!
  • Met z'n allen voor ons eigen / Samen voor ons eigen
  • (de miljoenen van de pensioenen, de miljarden van het gas,) Geen gezeik, iedereen rijk, en in zijn sas
  • Nergens geen maximumsnelheden! Honderdtwintig? Dat rijden wij al in z'n achteruit!
  • Laat ze zelf eens een keer bezuinigen.
Jacobse en Van Es
  • Mogen wij éven overgeven?
  • De Tegenpartij, de partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne
  • 't Is orgineel waar / Je bent de sigaar / Als je in Nederland je klauwen uit je mouwen hangk / Ze lijken wel maf / Ze knijpen je af / Waardoor een vrije jongen maar naar één partij verlangk... (van het partijliedje)

Andere fictieve partijen[bewerken]

Behalve de Tegenpartij hebben Van Kooten en De Bie nog enkele andere fictieve politieke partijen opgericht. Nog voor de Tegenpartij was in 1976 op De tweede langspeelplaat van het Simplisties Verbond in de sketch Enge buren te horen over de Volkspartij tegen de Enge Buren, een afsplitsing van de Bond tegen Trottoirterreur, van dhr. Breur, en in maart 1990 bleek in het programma Keek op de week dat Willem van der Wiel uit Ter Weksel (ook wel bekend als de Voddenfilosoof) de Algemene Recycling-Partij had opgericht. We weten ook dat wethouder Hekking uit Juinen zijn eigen Lijst Hekkings Belang had.