El Teide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Teide)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
El Teide
Uitzicht op El Teide
Hoogte 3718 m
Coördinaten 28° 16′ NB, 16° 38′ WL
Ligging Tenerife, Spanje
Gebergte Cañadas del Teide
Eerste beklimming 1582 Sir Edmund Scory
Type stratovulkaan
Laatste uitbarsting 1909
El Teide (Canarische Eilanden)
El Teide
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Nationaal Park El Teide
Werelderfgoed natuur
El Teide
Land Vlag van Spanje Spanje
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria vii, viii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1258
Inschrijving 2007 (31e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

El Teide of Pico del Teide is de grootste vulkaan van het eiland Tenerife, een van de Canarische Eilanden.

Met zijn 3718 meter boven zeeniveau en 7000 meter boven de zeebodem is het de hoogste berg van Spanje. In hoogte vanaf de zeebodem is de Teide de derde vulkaan van de wereld, na de Mauna Kea en Mauna Loa op Hawaï. Deze vulkaan wordt als slapend beschouwd, maar nieuwe erupties worden niet uitgesloten.

De Teide is een jonge vulkaan in de oude caldera (krater) van Las Cañadas. 150.000 jaar geleden leidde een grote eruptie tot de vorming van een caldera in Las Cañadas met een afmeting van 16 km in de oost-westrichting en 9 km in de noord-zuidrichting. Sindsdien werden de stratovulkanen Teide - Pico Viejo in de noordelijke helft van de caldera gevormd, wat nog steeds voortduurt. Een caldera met een jonge vulkaan wordt een Sommavulkaan genoemd.

El Teide is een van de zestien Decade Volcanoes die zijn aangewezen door de IAVCEI in verband met hun geschiedenis van grote uitbarstingen en de nabijgelegen bewoonde gebieden.

De berg en de schone lucht biedt een goede mogelijkheid voor astronomisch onderzoek. Het Observatorio del Teide valt onder het Instituto de Astrofísica de Canarias. Diverse universiteiten hebben telescopen en ander onderzoeksmaterieel op de berg geplaatst.

Vroege Griekse schrijvers, waaronder Homeros en Hesiodos noemden de Pico del Teide, waar ze enige kennis van hadden uit Phoenicische bronnen: 'Atlas'.[1]

Parque Nacional del Teide[bewerken | brontekst bewerken]

De vulkaan en het omringende gebied meet 18.900 hectare en wordt het Parque Nacional del Teide genoemd. De laatste uitbarsting in het park werd geregistreerd in 1909 bij El Chinyero (ten noordoosten van de piek). Het park ligt gemiddeld op circa 2000 meter boven de zeespiegel. Vanwege de lage hoeveelheid neerslag en de sterk wisselende temperaturen is nauwelijks sprake geweest van bewoning. Sinds 2007 is dit gebied opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In 2016 werd hij bezocht door 4.079.823[2][3] bezoekers en toeristen, een recordaantal. Het is ook het meest bezochte nationaal park in Spanje, in Europa, en momenteel[(sinds) wanneer?] negende in de wereld.[4]

Het park is met de auto goed te bereiken. Door het park loopt de weg TF-21 die langs diverse uitzichtpunten en wandelroutes voert. Bij de ingang van het park aan de oostkant ligt het bezoekerscentrum El Portillo. Hier is een kleine tentoonstelling over het park en een botanische tuin met lokale plantensoorten.

Wetenschappelijke toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Teide National Park is een bruikbaar vulkanisch referentiepunt voor studies met betrekking tot Mars als gevolg van de overeenkomsten in hun milieu-omstandigheden en geologische formaties.[5] In 2010 testte een onderzoeksteam een Ramanspectrometer in Las Cañadas del Teide in afwachting van het gebruik ervan in de ESA-NASA ExoMars expeditie van 2016-2018.[5] In juni 2011 bezocht een team van onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk het park, om een methode te testen voor het zoeken naar leven op Mars, en om te zoeken naar geschikte plaatsen voor het testen van nieuwe robotische voertuigen in 2012.[6]

Teleférico del Teide[bewerken | brontekst bewerken]

Een kabelbaan, de Teleférico del Teide, brengt de bezoeker naar het platform La Rambleta op 3555 meter hoogte, vlak onder de top van de Teide. Voor het verder beklimmen van de top is toestemming vereist. Op een heldere dag is het mogelijk om vanaf het hoogst toegankelijke punt alle zeven Canarische Eilanden te aanschouwen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Panorama van El Teide in de caldera van Las Cañadas
Panorama van El Teide in de caldera van Las Cañadas

Zie de categorie Teide van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.