Tekenfilm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kort tekenfilmpje
Tekenfilm van Wallace A. Carlson: Andy's Dog Day (O die honden) uit 1921, Celebrated Players Film Corporation

Een tekenfilm is een animatiefilm waarvan de afzonderlijke beelden getekend zijn. Bekende tekenfilms zijn onder andere die gemaakt door Walt Disney (Donald Duck), Warner Brothers' Looney Tunes/Merrie Melodies en Studio Ghibli.

Disney[bewerken]

Walt Disney is decennialang de 'koning van de tekenfilm' geweest. De "tekenfilm", gemaakt door met de hand te tekenen, is aan het begin van de eenentwintigste eeuw vrijwel helemaal verdwenen, en vervangen door films die gemaakt zijn met behulp van computers.

Veel van de latere concurrenten van Disney zijn in zijn studio begonnen. Zo zijn de Dreamworksstudio's begonnen door ex-Disney Company medewerkers. Een computeranimatiestudio, die nauw samenwerkt(e) met Disney, is Pixar Animation Studios.

'De Prinses en de Kikker' is de laatste tekenfilm uit de Disneystudio's. Dit terwijl Disneystudio's hadden besloten om na 'Paniek op de prairie' uitsluitend nog films via computeranimatie te maken. Ze hebben zich in de tussenliggende periode vooral beziggehouden met de marketing van tekenfilms, zoals 'Toy Story' en 'Monsters & co.'. Deze films waren gemaakt door de Pixar Animation Studios.

Andere tekenfilms[bewerken]

De Amerikaanse animatieserie Scooby Doo haalde in september 2004 "The Simpsons" in qua aantal afleveringen. Met 335 afleveringen was de Simpsons de grootste, maar dit record is ingehaald toen de 350e aflevering werd uitgezonden.[1]

Een beroemde tekenfilm is Waterschapsheuvel, met Bright Eyes van Art Garfunkel als soundtrack. Underground striptekenaar Robert Crumb gaf toestemming voor een verfilming van het levensverhaal van zijn stripheld Fritz the Cat (1972) door Ralph Bakshi.

Doelgroep[bewerken]

Tekenfilms zijn niet beperkend tot de jeugdige doelgroep. Ook voor volwassenen is er een aanbod aan animatie, en is er zelfs een pornografisch genre. Ook is er het populaire genre anime, tekenfilms specifiek van Japanse bodem.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties