Tekenfilm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tekenfilm
Tekenfilm
Alternatieve term Cartoons
Subgenres Anime, stop-motion, cut-outanimatie, computeranimatie, klei-animatie
(en) Genre-overzicht op IMDb
Categorie met een overzicht van films
Portaal  Portaalicoon   Film
Kort tekenfilmpje
Tekenfilm van Wallace A. Carlson: Andy's Dog Day (O die honden) uit 1921, Celebrated Players Film Corporation
Tekenfilm uit 1916 over een reis met een luchtschip naar de Noordpool. De reizigers spelen spelletjes met een rob en een ijsbeer. De luchtballon "Gum Drop" vertrekt uit Reno naar de Noordpool. Amerika wordt bezien vanuit de lucht vergezeld van allerlei bordjes met teksten waaronder: Mrs. Murphy, Blonde Eskimo. De kapitein gaat op robbenvangst, een andere man vindt een poster met "Doc Cook" en heeft gevechten met een ijsbeer. Op de terugweg stort de Gum Drop neer op het welkomstcomitee..

Een tekenfilm is een animatiefilm waarvan de afzonderlijke beelden getekend zijn. Bekende tekenfilms zijn onder andere gemaakt door Walt Disney, Warner Brothers, Fleischer Studios en Studio Ghibli.

Disney[bewerken | brontekst bewerken]

Walt Disney is decennialang de koning van de tekenfilm geweest. De echte tekenfilm, gemaakt door met de hand te tekenen, is aan het begin van de eenentwintigste eeuw vrijwel helemaal verdwenen, en vervangen door films die gemaakt zijn met behulp van computers.

Veel van de latere concurrenten van Disney zijn in zijn studio begonnen. Zo zijn de DreamWorksstudio's begonnen door voormalige medewerkers van de Disney Company. Een computeranimatiestudio, die nauw samenwerkt(e) met Disney, is Pixar Animation Studios.

Winnie de Poeh is de laatste tekenfilm uit de Disneystudio's, hoewel Disneystudio's hadden besloten om na Paniek op de prairie uitsluitend nog films via computeranimatie te maken. Ze hebben zich in de tussenliggende periode vooral beziggehouden met de marketing van tekenfilms, zoals Toy Story en Monsters & co. Deze films waren gemaakt door de Pixar Animation Studios.

Andere tekenfilms[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse animatieserie Scooby-Doo haalde in september 2004 The Simpsons in qua aantal afleveringen. Met 335 afleveringen was de Simpsons de grootste, maar dit record is ingehaald toen de 350e aflevering werd uitgezonden.[1]

Een beroemde tekenfilm is Waterschapsheuvel, met Bright Eyes van Art Garfunkel als soundtrack. Underground-striptekenaar Robert Crumb gaf toestemming voor een verfilming van het levensverhaal van zijn stripheld Fritz the Cat (1972) door Ralph Bakshi.

Doelgroep[bewerken | brontekst bewerken]

Tekenfilms zijn niet beperkt tot een jeugdige doelgroep. Ook voor volwassenen is er een aanbod aan animatie, en is er zelfs een pornografisch genre. Ook is er het populaire genre anime, tekenfilms specifiek van Japanse bodem.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]