Tekla Bądarzewska-Baranowska

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Tekla Bądarzewska-Baranowska (1834 - 29 september 1861) was een Poolse componiste. Haar geboortedatum is niet geheel zeker: er zijn ook bronnen die 1838 aanduiden als geboortejaar.

Zij werd wereldberoemd voor haar werk Modlitwa dziewicy, ofwel Het gebed voor een maagd, die werd gepubliceerd in 1856 in Warschau, en in 1859 werd toegevoegd aan het Paris Revue et Gazette Musicale. Het is mogelijk een van de grootste verkoopsuccessen voor pianomuziek aller tijden. Het stuk wordt nog steeds opnieuw opgenomen en gaat door voor middelmoter qua moeilijkheidsgraad voor de geoefende pianist. De een houdt van het werk vanwege de bekoorlijke, romantische melodie, de ander houdt het voor sentimentele muzak.

Anton Tsjechov laat in zijn toneelstuk Drie Zusters in het vierde bedrijf Het gebed van een maagd klinken nadat de man van een van de zusters relativeert "maar begaafd zijn is niet alles". Het is de onwelkome man Protopopov met wie Natasja een verhouding heeft die achter de piano zit.

Als herkenningsmelodie bij het ophalen van het huisvuil schalt in Taiwan uit luidsprekers op de vuilniswagens meestal de melodie van "The Maiden's Prayer" (en soms ook "Für Elise") om de lokale bevolking hun komst aan te kondigen.

De Engelse teksten werden geschreven door John Stowell Adams.

Externe links[bewerken]