Telangana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Telangana
తెలంగాణ
Deelstaat van India Vlag van India
Kaart van Telangana
Coördinaten 17°59'24"NB, 79°35'24"OL
Algemeen
Inwoners 35 miljoen
Hoofdstad Haiderabad
Bestuur en politiek
Bestuurlijke status deelstaat
Datum van ontstaan 2 juni 2014
Chief Minister Kalvakuntla Chandrasekhar Rao
Overig
Geslachtsverhouding vrouwen per 1000 mannen
Alfabetiseringsgraad
 - Mannen
 - Vrouwen


Portaal  Portaalicoon   India

Telangana, Telengana of Telingana (Telugu: తెలంగాణ) is een deelstaat van India, tot juni 2014 een regio in de Indiase staat Andhra Pradesh. De hoofdstad is Haiderabad, dat tien jaar als gedeelde hoofdstad tussen Telangana en Andhra Pradesh zal fungeren. De naam betekent "land van de Telugu". De deelstaat en voormalige regio omvat de Telugu-sprekende delen van het voormalige vorstenland Haiderabad. Er wonen 35 miljoen mensen.

Geografie[bewerken]

De staat ligt op het Hoogland van Dekkan, ten noordwesten van de Oost-Ghats. Telangana omvat de tien noordwestelijke binnenlandse districten van Andhra Pradesh; Warangal, Adilabad, Khammam, Mahbubnagar, Nalgonda, Rangareddy, Karimnagar, Nizamabad, Medak, en de met Andhra Pradesh gedeelde hoofdstad Haiderabad. De rivieren de Krishna en de Godavari stromen van west naar oost door de regio.

Van de drie regio's van Andhra Pradesh (Telangana, Rayalaseema en Kosta) is Telangana qua oppervlakte de grootste. De regio is droog en rotsachtig, en de landbouw is sterk afhankelijk van irrigatie. De grond is lang niet zo vruchtbaar als die in de kustregio's van Andhra Pradesh. Met uitzondering van de metropool Haiderabad is Telangana een economisch achtergebleven gebied.

Nieuwe staat[bewerken]

Locatie van Telangana binnen Andhra Pradesh

De wens voor de vorming van een aparte staat Telangana gaat terug tot aan de vorming van Andhra Pradesh in 1956. Sindsdien wordt er door verscheidene politieke groeperingen, samen bekend als de Telangana-beweging op een gewelddadige en niet-gewelddadige manier voor een aparte staat geijverd.

Het gaat om het deel van Andhra Pradesh dat tot 1956 deel uitmaakte van de gesplitste staat Hyderabad. In november 1956 werd door de States Reorganisation Act deze staat opgesplitst in de staten Bombay, Mysore en Andhra Pradesh.

In de eerste week van december 2009 ging Kalvakuntla Chandrasekhar Rao (KCR), de leider van de regionale politieke partij Telangana Rashtra Samithi (TRS) in hongerstaking. Zijn eis was dat de Congrespartij een wetsvoorstel voor de vorming van de staat Telangana naar het parlement zou sturen. Studentenorganisaties, vakbonden en andere organisaties sloten zich bij de beweging aan. Meer dan veertig mensen pleegden zelfmoord uit steun voor de staat Telangana. Ook braken er stakingen uit in de regio.

Op 9 december 2009 kondigde P. Chidambaram, de minister van Binnenlandse Zaken van India, aan dat er een begin zal worden gemaakt met de vorming van de nieuwe staat Telangana, nadat het parlement van Andhra Pradesh een speciale resolutie hierover zal hebben aangenomen.[1] Dit bracht veel onrust teweeg in het parlement van Andhra Pradesh en ook op straat. Op 23 december 2009 maakte de Indiase regering bekend dat de vorming van de 29e staat van India zal worden opgeschort totdat hierover consensus wordt bereikt.[2] Op 2 juni 2014 werd de oprichting van de staat Telangana echter een feit.[3]

Externe links[bewerken]