Naar inhoud springen

Telefilm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Telefilm is een serie televisiefilms geproduceerd in opdracht van de Nederlandse Publieke Omroep. De coproducties van onafhankelijke filmproducenten en de publieke omroep krijgen financiële steun van het Stimuleringsfonds, het ministerie van OCW en het CoBO. Sinds de start in 1998 zijn ongeveer 108 Telefilms geproduceerd of uitgezonden. Een Telefilm is een speelfilm die in eerste instantie bedoeld is voor televisie. Sommige van die films komen desondanks toch eerst uit in de bioscoop, zoals Familie, Off Screen, Cloaca, Het schnitzelparadijs, TBS, 'n Beetje verliefd, HannaHannah, Black Out en Doodslag.

Hoewel Telefilm een project is van de gezamenlijke omroep, zijn per film individuele omroepen verantwoordelijk.

Vóór 1994 was de situatie zo, dat Nederlandse speelfilmproducenten moeilijk een behoorlijke film van de grond konden krijgen vanwege de beperkte financiële middelen. Daar kwam bij dat de publieke omroep eigenlijk geen geld over had voor Nederlands product. Om uit deze vicieuze cirkel te geraken zetten de speelfilmproducenten de publieke omroep onder druk: De omroepen moesten hun portefeuille trekken voor de Nederlandse film.

De naam Telefilm viel voor het eerst in 1994. Essentieel voor de Telefilm is dat deze in principe niet voor de bioscoop wordt gemaakt, maar uitsluitend voor vertoning op televisie. Deze exclusiviteit is aantrekkelijk voor de omroepen, die de bioscoop immers als concurrent van de televisie zien, hoewel de omroepen ook wel bioscoopfilms meefinancieren. Een gezamenlijke financiering kan gunstig zijn voor alle partijen.

De speelfilmproducenten wilden aanvankelijk veertig Telefilms per jaar maken. Ze wilden wekelijks op vaste tijden en op dezelfde zender (horizontale programmering) een Telefilm uit laten zenden. Dat aantal werd teruggebracht naar twaalf en uiteindelijk zelfs zes. Het conflict zou zijn geëscaleerd als de toenmalige staatssecretaris van Cultuur Aad Nuis de impasse tussen producenten en omroepen niet had doorbroken door met een flinke zak geld op tafel te komen; ongeveer de helft van het totale budget. De films werden niet op één zender uitgezonden en ook niet op een vaste tijd. Voor ƒ 1.500.000 (€ 680.670,32) moesten de omroepen zes Telefilms maken wat neerkomt op gemiddeld ƒ 250.000 (€ 113.445) per film.

Financiële onderbouwing

[bewerken | brontekst bewerken]

Het totale budget in 1997/1998 was ƒ 11.300.000 (€ 5.127.716):

Telefilms per jaar

[bewerken | brontekst bewerken]

Thema: familiefilm

Thema: misdaad

Thema: jeugdfilm

Thema: familiefilm

Thema: misdaad

Thema: misdaad

Thema: spannende kinderfilm

Thema: cultureel diverse verhalen

Bestbezochte telefilms in de bioscoop

[bewerken | brontekst bewerken]

Dit waren de vijf succesvolste telefilms in de bioscoop:

# Titel Regisseur uitgebracht bezoekers
1 Het schnitzelparadijs Martin Koolhoven 2005 341.914
2 'n Beetje verliefd Martin Koolhoven 2006 140.649
3 Cloaca Willem van de Sande Bakhuyzen 2003 137.459
4 TBS Pieter Kuijpers 2008 118.395
5 Doodslag Pieter Kuijpers 2012 79.649
[bewerken | brontekst bewerken]