Telefunken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Telefunken
Oprichting 27 mei 1903, Berlijn
Opheffing 1985
Oorzaak einde Verkoop aandelen aan Thomson
Portaal  Portaalicoon   Economie
Telefunken Digitale 45.jpg

De firma Telefunken was een Duits electronicabedrijf, op 27 mei 1903 opgericht in Berlijn uit AEG en Siemens & Halske onder de naam Gesellschaft für drahtlose Telegraphie m.b.H., System Telefunken. Het bedrijf was een joint venture van twee voormalige concurrenten op patentgebied, tot stand gekomen na bemiddeling en aandringen van de toenmalige Duitse keizer Wilhelm II. Telefunken was het telegrafieadres van de firma. Siemens verliet deze joint venture in 1941.

Telefunken-logo op een LP

Telefunken was het eerste, en lange tijd enige, wereldmerk van de Duitse elektronische industrie. Het logo van Telefunken was in de vorm van een ster met in het midden de tekst Telefunken. De huiskleuren waren rood en blauw. Telefunken was vóór de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder beroemd door de radio-ontvangers, die wereldwijd verkocht werden.

In 1967 fuseerde Telefunken AG met AEG tot AEG-Telefunken. De naam Telefunken verdween echter in 1985, nadat de aandelen Telefunken aan het Franse concern Thomson waren verkocht.
Telefunken was de bedenker van het PAL-kleurensysteem voor televisie-uitzendingen. Met de uitrol van dit systeem werd in 1967 begonnen in diverse Europese landen.