Telesilla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Telesilla (Grieks: Τελέσιλλα) was een Oud-Griekse dichteres uit de vijfde eeuw v. Chr. Ze werd door Antipater van Thessalonika beschouwd als een van de negen grote vrouwelijke dichters van Griekenland.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Griekse schrijver Pausanias beschreef het leven van Telesilla in zijn boek. In haar jeugd was ze erg ziekelijk en ze bracht daarom een bezoek aan het Orakel van Delphi en het orakel zij haar dat ze de muzen moest dienen. Vervolgens wijdde Telesilla haar leven aan de poëzie.

In 494 v.Chr. wist koning Cleomenes I van Sparta het leger van de hoplieten van Argos te verslaan in de Slag bij Sepeia waarna de stad weerloos was. Volgens Pausanias zou Telesilla alle mannelijke inwoners, inclusief slaven, van de stad vervolgens op de stadsmuur hebben gezet. Ook bewapende Telesilla de vrouwen van de stad en posteerde hen ook op een gevechtsplek. Toen de Spartanen de stad naderden en ze zagen dat de stad werd verdedigd door vrouwen beseften ze dat het vernietigen van de vrouwen een hachelijk succes zou zijn, terwijl de nederlaag een schandelijke ramp zou betekenen en daarom trokken de Spartanen zich terug. De historiciteit van het verhaal van Pausanias en de verdediging van Argis wordt echter in twijfel getrokken door de historicus Richard Tomlinson.[1]

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Slechts twee dichtregels zijn van het werk van Telesilla bewaard gebleven. Deze zijn overgeleverd als referenties in het werk van de grammaticus Hephaestion.