Telesphore Placidus Toppo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Telesphore Placidus Toppo
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt 1985-heden: aartsbisschop van Ranchi
Titelkerk Sacro Cuore di Gesù agonizzante a Vitinia
Creatie
Gecreëerd door paus Johannes Paulus II
Consistorie 21 oktober 2003
Kerkelijke carrière
Eerdere functies 1978-1985: bisschop van Dumka
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Telesphore Placidus Toppo (Chainpur, 15 oktober 1939) is een Indiaas geestelijke en kardinaal van de Rooms-katholieke Kerk.

Afkomst en opleiding[bewerken]

Toppo is geboren als achtste van de tien kinderen van Ambrose Toppo Sofia Xalxo. Hij bezocht het aan de heilige Franciscus Xaverius gewijde seminarie van Ranchi en studeerde vervolgens aan de Pauselijke Urbaniana Universiteit (de hogeschool van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren) in Rome. Hier behaalde hij een licentiaat in de theologie. Aan de Universiteit van Ranchi behaalde hij vervolgens een mastergraad geschiedeniswetenschap. Toppo werd op 3 mei 1969 priester gewijd door de Zwitserse bisschop Franciskus von Streng, emeritus-bisschop van Bazel en op dat moment rector van het seminarie van Ranchi.

Bisschop en kardinaal[bewerken]

Paus Paulus VI benoemde Toppo op 8 juni 1978 tot bisschop van Dumka. Hij ontving zijn bisschopswijding uit handen van de aartsbisschop van Ranchi, Pius Kerketta SJ. Als bisschoppelijke wapenspreuk koos hij Parare Viam Domini (Bereidt de Weg van de Heer, uit Jesaja 40,3). In 1985 volgde Toppo Kerketta op als aartsbisschop op de metropolitane zetel van Ranchi. Paus Johannes Paulus II creëerde hem kardinaal in het consistorie van 21 oktober 2003. De Sacro Cuore di Gesù agonizzante a Vitinia werd zijn titelkerk. Kardinaal Toppo nam deel aan het conclaaf van 2005 dat leidde tot de verkiezing van paus Benedictus XVI en aan dat van 2013 waarbij paus Franciscus werd gekozen. Hij is voorzitter van de Indiase Bisschoppenconferentie en lid van de Raad van Kardinalen, die is ingesteld om de organisatorische en financiële problemen van de Heilige Stoel te helpen oplossen.