Temmincks saterhoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Temmincks saterhoen
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Temminck Tragopan.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (hoendervogels)
Familie: Phasianidae (fazantachtigen)
Geslacht: Tragopan (Saterhoenders)
Soort
Tragopan temminckii
(Gray, 1831)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Temmincks saterhoen, ook wel Temmincks tragopan (Tragopan temminckii) is een fazantachtige hoendervogel uit het noorden van Zuid-Azië.

TemmincksTragopan.jpg

Kenmerken[bewerken]

Het mannetje is een wat plompe rood-oranje hoen met wit gestippeld verenkleed, zwarte snavel, een kleurige keelzak en roze poten. De huid rond het oog is blauw en het heeft donkerblauwe hoorntjes op de kop die opgeblazen kunnen worden. Hij kan een lengte van 63 cm[2] en een gewicht van 900 tot 1100 gram bereiken.

De hennen zijn minder opvallend, wit gestippeld bruin en rond het oog een blauwgekleurde naakte huid. Ze lijken nog het meest op de rode saterhoen.

Leefwijze[bewerken]

Hun voedsel bestaat uit plantenkost, zoals bessen, zaden en jonge scheuten, maar ook insecten, die ze uit de bodem krabben. Het nest wordt gebouwd in een lage boom of struik.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Temmincks saterhoen komt voor in de hoogst gelegen gordels met regenwoud boven de 3100 m in de berggebieden van noordoost India, Myanmar en noordwest Vietnam, verder in Tibet en de noordelijke provincies van China.

Status[bewerken]

Omdat deze saterhoen voorkomt in een groot gebied, is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) van de soort zeer klein. De totale populatie wordt geschat op meer dan 100.000 individuen, maar dit aantal loopt terug. Echter, het tempo van afname ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat Temmincks saterhoen als niet bedreigd op de IUCN-lijst.[1][3]