Tempel van Horus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tempel van Horus (Edfu))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzicht op de eerste pyloon van de tempel
Standbeeld van Horus

De Tempel van Horus in Edfu is een van de best bewaarde tempels in Egypte. Hij werd opgericht door Ptolemaeus III in 237 v.Chr. en werd verder uitgebouwd door diens opvolgers. Uiteindelijk kwam de tempel gereed onder Ptolemaeus XII in 57 v.Chr.. Er waren echter ook al vroegere constructies: een oude tempel van Ramses III en de naos van de tempel werd opgericht tijdens het bewind van Nectanebo II. De tempel werd opgegraven door Auguste Mariette.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De tempel zelf bestaat uit een pyloon met bas-reliëfen van Horus en andere goden. Aan de voet staan twee beelden van de valkgod Horus. Als men door de pyloon gaat, komt men in het voorhof. In de tempel zijn er twee zuilenzalen en het allerheiligste, waar een granieten altaar staat. Rond het allerheiligste zijn nog verschillende magazijnen. Buiten de tempel staat een geboortekapel of mammisi.

Zie verder Oud-Egyptische architectuur.

Edfu Building Texts[bewerken | brontekst bewerken]

De Edfu Building Texts zijn teksten, die in de muren van de Tempel van Horus in Edfu staan geschreven. Ze gaan terug naar een tijd in een ver verleden: de 'Vroege oorspronkelijke tijd van de goden'. Deze goden zouden van oorsprong niet Egyptisch zijn. Zij leefden op een heilig eiland, het 'Thuisland van de Oorspronkelijken' te midden van een grote oceaan. Op een bepaald moment deed een immense cataclysme de aarde beven en bedekte een vloed het eiland, waar de vroegste woningen van de goden stonden. Het eiland werd geheel verwoest, de heilige plaatsen raakten overstroomd en de meeste heilige bewoners verdronken. De overlevenden zeilden de wereld over om de essentie van hun verloren thuisland opnieuw op te bouwen en te doen herleven.[1]

Bronnen en literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • de Rochemoneix M. & Chassinat E., Le temple d'Edfou, 1918
  • Siliotto A., Egypte:Tempels, mensen en goden, 1994

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Edfu Temple van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.