Templerpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Templerpad
KBHFa Haytor
STR Bovey Tracey
HST Edgemoor Hotel
HST Great Plantation
HST Teigngrace
HST Newton Abbot
HST Coombe Cellars
STR Shaldon
TRAJEKT
KBHFe Teignmouth
Resten van de granieten trambaan vlak bij de voormalige groeves bij Haytor.
De wandelroute loopt langs het estuarium van de Teign, hier met Coombe Cellars op de achtergrond.

Het Templerpad is een wandelroute op het traject van een voormalige transportroute voor het vervoer van graniet. Deze transportroute is in 1820 aangelegd en loopt van Haytor in Dartmoor naar de kustplaats Teignmouth[1]. De wandelroute volgt een voormalige trambaan, een kanaal en een rivier. De wandelroute is in beide richtingen bewegwijzerd en is 29 kilometer lang.

Geschiedenis[bewerken]

Bij Haytor waren groeven met kwalitatief goede graniet. Deze groeven waren eigendom van de familie Templer. De graniet moest zestien kilometer verder en 400 meter lager overgeslagen worden op schepen bij het Stoverkanaal. In 1820 werd op dit traject een trambaan aangelegd. Blokken graniet van zo’n twee meter lang werden parallel naast elkaar gelegd gelegd en hieruit werden spoorstaven gehouwen met een spoorwijdte van 1295 millimeter. Het verloop van de trambaan is redelijk constant. Over deze trambaan gingen houten karren van drie bij vier meter met ijzeren wielen. Hierbij werden doorgaans twaalf wagens aan elkaar gekoppeld. Zo’n achttien paarden trokken de wagens omhoog en zij werden achter de wagens gespannen tijdens de afdaling. Eveneens in 1820 werd het Stoverkanaal doorgetrokken naar Teigngrace, waar ook de trambaan eindigde. Van hieruit werd het graniet per boot naar Teignmouth vervoerd, waar het weer werd overgeslagen op zeeschepen. Speciaal voor deze overslag werd er in 1827 een kade in Teignmouth aangelegd. Via deze route is het graniet voor de London Bridge en het Brits museum aangevoerd. Vanwege economische oorzaken lag de handel tussen 1841 en 1851 stil. In 1858 gingen de laatste karren over de trambaan. Tegenwoordig is de trambaan gedeeltelijk nog aanwezig.

De wandelroute[bewerken]

De wandelroute is in twee richtingen bewegwijzerd en loopt tussen Haytor en Teignmouth. De bewegwijzering bestaat uit bordjes met in zwart een wiel met spaken en een roer met een oranje achtergrond. De wandelroute is 29 kilometer lang en opgedeeld in zes etappes van tussen de 3,2 en 6,5 kilometer. Het stuk tussen Newton Abbot en Shaldon kan alleen tijdens laagwater afgelegd worden, omdat dit gedeeltelijk over stukken gaat die tijdens hoogwater te voet onbegaanbaar zijn. Naast de hoofdroute zijn er op delen ook alternatieve routes. Deze zijn niet bewegwijzerd, maar staan wel beschreven in de wandelgids uitgegeven door de Devon Country Council.

De wandelroute loopt over Dartmoor. Dit heeft een open landschap met rotsen, heide en pony’s. Ook gaat de route over weideland met hegafscheidingen, door boomgaarden, door naald- en loofbos en over een landgoed. Verder loopt de route langs meren, een rivier en langs het estuarium van de Teign. Het Teignestuarium wordt overgestoken per veerpont. De route loopt over paden en over verharde en onverharde wegen.