Naar inhoud springen

Templetonprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Templetonprijs (Templeton Prize), voluit Templetonprijs voor uitzonderlijke bijdragen aan het bevestigen van de spirituele dimensie van het leven, het zij door inzicht, ontdekking of praktische werken, sinds 1973 uitgereikt door de Templeton-stichting (Templeton Foundation), is een prijs ter beloning van wetenschappelijke voortgang op het gebied van religie. Tot 2001 luidde de naam van de prijs Templetonprijs voor voortgang in religie, en van 2002 tot 2008 Templetonprijs voor voortgang in onderzoek of ontdekking omtrent spirituele werkelijkheden.[1] De prijs wordt niet postuum uitgereikt.

De wijze van uitreiking en hoogte van het prijzengeld doen denken aan de Nobelprijs. Uitreiking geschiedt doorgaans door Prins Philip in een ceremonie in het Buckingham Palace.

De prijs is in 1972 ingesteld en vernoemd naar de Britse filantroop Sir John Templeton (1912-2008). Sinds de eerste uitreiking in 1973 wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt.

Zowel individuen met een hindoe-, christelijke, joodse, boeddhistische en moslim-achtergrond zijn vertegenwoordigd (geweest) in het comité, alsook beloond door middel van een prijs.

De prijs werd bekritiseerd door de Britse atheïst Richard Dawkins die hem beschreef als "een erg grote hoeveelheid geld (...) voor een wetenschapper die bereid is iets aardigs over religie te zeggen".[2]

Prijswinnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Templeton stichting
  • (en) Templetonprijs en hun doel.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Templeton Prize. Templeton Foundation. Geraadpleegd op 2 juli 2009.
  2. Dawkins, Richard The God Delusion, Bantam Press, 2006. ISBN 0-593-05548-9