Tempo (auto)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een gerestaureerde Tempo Hanseat
Tempo Matador
Tempo G1200 terreinwagen in het Technik-Museum Sinsheim

Vidal & Sohn Tempo-Werk G.m.b.H. - handelsnaam Tempo - te Hamburg-Harburg was een Duitse autofabriek.

Tempo werd in 1924 opgericht en hield zich bezig met de bouw van bestelwagens. Vooral de Tempo-driewielers en het model Matador zijn bekend. In de jaren dertig ontwikkelde het bedrijf een lichte terreinwagen, maar dit was geen succes en de productie bleef beperkt tot zo'n 1200 exemplaren.

Het bedrijf werd in 1965 overgenomen door Hanomag, dat vanaf 1966 de merknaam Tempo niet meer gebruikte. De modellen van Tempo hadden als gemeenschappelijke constructieprincipe dat alle noodzakelijke onderdelen in de cabine werden ondergebracht. Hierdoor had men bij het afbouwen de vrije hand. Op basis van een Tempo werden talloze bijzondere voertuigen afgeleverd.

Licentiebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1953 tot 1955 bouwde Tempo een serie Land Rovers in licentie, in opdracht van de Bundesgrenzschutz. In plaats van aluminium werd voor de carrosserie van deze serie staal gebruikt. De driewielige Tempo Hanseat werd in 1948 als bestelwagen geïntroduceerd. Tussen 1962 en 2000 werd dit model onder de naam Bajaj Tempo Hanseat in licentie gebouwd in India en is daar onder meer als gemotoriseerde riksja ingezet.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]