Tenarunga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tenarunga
Atol in Frans-Polynesië
Tenarunga (Frans-Polynesië)
Tenarunga
Locatie
Land Frans-Polynesië, Frankrijk
Eilandengroep Actéon groep, in de Tuamotuarchipel
Locatie Grote Oceaan
Regio Îles Gambier
Coördinaten 21° 21′ ZB, 136° 32′ WL
Algemeen
Oppervlakte 2,3 km²
Inwoners onbewoond
Omtrek 12 km
Lengte 4,5 km
Breedte 3,2 km
Overig
Aantal eilanden 17
Detailkaart
Kaart van Tenarunga
Detailkaart van Tenarunga
Foto's
Satellietfoto van Tenarunga
Satellietfoto van Tenarunga

Tenarunga is een atol in de Actéon groep in het het zuidoostelijke deel van de Tuamotuarchipel, in Frans-Polynesië. Het eiland is onbewoond, maar in het noordoosten van het eiland staan een aantal huis. Dit wijst op vroegere en/of seizoensgebonden bewoning.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tenarunga is het derde eiland van links.

Het atol is zo'n 4,5 km lang en 3,2 km breed. De lagune binnen het atol is niet bereikbaar per schip. De oppervlakte boven water bedraagt 2,3 km², de lagune heeft een oppervlakte van 5 km².

Administratief gezien behoort het atol tot de Îles Gambier.

Fauna en flora[bewerken | brontekst bewerken]

Het atol is een belangrijk habitat voor verschillende bedreigde diersoorten zoals de Tahitiaanse patrijsduif (Gallicolumba erythroptera), waarvan er naar schatting nog slechts 120 leven in het wild. Het atol herbergt ook de Tuamotujufferduif, de Aechmorhynchus parvirostris, de Zuidzeewulp, en de zeevogel soort Murphy's stormvogel. Het atol is een belangrijk habitat voor deze vogels omwille van het feit dat er geen geïntroduceerde zoogdieren leven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Europeaan die de Actéon groep ontdekte was Pedro Fernández de Quirós op 5 februari 1605. Hij beschreef de groep als "Vier eilanden gekroond met kokospalmen", en noemde de eilanden "Las Cuatro Coronadas". In 1833 werd de eerste niet dubbelzinnige melding gedaan door Kapitein Thomas Ebrill van een Tahitiaans vrachtschip, en hij noemde de groep Amphitrite, naar zijn eigen schip. In 1837 werd de naam Actéon definitief gekozen door kapitein Edward Russell, die de eilanden de naam gaf van zijn militair schip HMS Acteon.