TenneT-toren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TenneT-toren
De TenneT-toren
Algemene gegevens
Constructie 1969
Locatie Arnhem
Coördinaten 51° 59′ NB, 5° 53′ OL
Eigenaar TenneT
Exploitant TenneT
Technische gegevens
Hoogte 112
TenneT-toren (Nederland)
TenneT-toren
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De TenneT-toren of KEMA-toren in Nederland is het hoogste bouwwerk van de Gelderse provinciehoofdstad Arnhem. De 112 meter hoge straalverbindingstoren overtreft de 93 meter hoge Sint-Eusebiuskerk, maar het bouwwerk meet incl. mast in totaal zelfs 149 meter hoogte. Na de sloop van de 155 meter hoge schoorsteen van de Elektriciteitscentrale Gelderland in Nijmegen op 5 maart 2022, werd de TenneT-toren het hoogste gebouw in de provincie Gelderland.[1]

De toren is in 1969 door het samenwerkingsverband van nutsbedrijven SEP (in 2000 opgevolgd door netbeheerder TenneT) gebouwd voor communicatie tussen onderstations in het hoogspanningsnet. Tegenwoordig functioneert het bouwwerk als doorgiftestation van digitale radio- en televisiesignalen. De toren doet dienst als zendmast van onder andere Radio 538 en tot het voorjaar van 2009 van Arrow Classic Rock. Ook worden er via deze toren UMTS-diensten aangeboden van KPN en sinds juni 2011 ook voor Vodafone. In Haarlem en Wormer zijn er voor de PTT/KPN gelijksoortige torens gebouwd.

Deze FM-zenders zenden er uit:

De bijnaam KEMA-toren is te danken aan het feit dat de toren is gebouwd op het bedrijventerrein waar de KEMA gevestigd is in het westen van Arnhem.

TenneT-toren van een afstand met op de voorgrond de Koepelgevangenis.
Uitzicht naar TenneTtoren vanaf de brug over het spoor
Zie de categorie TenneT-toren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.