Tennessee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over de Amerikaanse staat Tennessee. Voor andere betekenissen, zie Tennessee (Illinois) en Tennessee (rivier).
State of Tennessee
Staat van de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Vlag van Tennessee Zegel van Tennessee
(Details)
Alabama Alaska Arizona Arkansas Californië Colorado Connecticut Delaware Florida Georgia Hawaï Idaho Illinois Indiana Iowa Kansas Kentucky Louisiana Maine Maryland Massachusetts Michigan Minnesota Mississippi Montana Missouri Nebraska Nevada New Hampshire New Jersey New Mexico New York North Carolina North Dakota Ohio Oklahoma Oregon Pennsylvania Rhode Island South Carolina South Dakota Tennessee Texas Utah Vermont Virginia Washington West Virginia Wisconsin WyomingMap of USA TN.svg
Over deze afbeelding
Algemeen
Oppervlakte 109.247 km²
(2,2% water)
Inwoners 6.346.105 (60 /km²)
Hoofdstad Nashville
Politiek
Gouverneur Bill Haslam (R)
Overig
Tijdzone -5 / -6
Toegetreden 1 juni 1796
Bijnaam Volunteer State
Detailkaart
National-atlas-tennessee.PNG
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Tennessee (Cherokee: ᏔᎾᏏ ta-na-si) is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Volunteer State", zoals de bijnaam luidt, is TN. De hoofdstad is Nashville.

Geschiedenis[bewerken]

Het gebied dat nu Tennessee vormt ging in de 18e eeuw over van Franse in Britse handen. Op 1 juni 1796 werd Tennessee formeel, als 16de, een staat van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos het de kant van de Confederatie.

Geografie[bewerken]

De staat Tennessee beslaat 109.247 km², waarvan 106.846 km² land. Het westen van de staat ligt in de Central-tijdzone, het oosten in de Eastern-tijdzone.

Tennessee grenst in het noorden aan de staten Kentucky en Virginia, in het noordwesten aan Missouri, in het zuidwesten aan Arkansas, in het oosten aan North Carolina en in het zuiden aan Mississippi, Alabama en Georgia.

Het oosten van de staat ligt in de Appalachen, waar zich Clingmans Dome bevindt, waarvan de top met 2025 m het hoogste punt van de staat is. Dit gedeelte is ook bekend onder de naam Great Smoky Mountains. Het westen van de staat is vlakker.

De belangrijkste rivieren zijn de Tennessee en de Cumberland.

Tennessee wordt geografisch, cultureel en bestuurlijk ingedeeld in drie regio's (Grand Divisions): West-Tennessee, Midden-Tennessee en Oost-Tennessee. Oost-Tennessee wordt gedomineerd door de Appalachen en wordt van Midden-Tennessee gescheiden door het Cumberland Plateau en de grens van de tijdzone. Midden-Tennessee kent glooiende heuvels. West-Tennessee ligt in de laagvlakte van de Mississippi. Het vijf leden tellende Hooggerechtshof van de staat mag uit elk van de drie delen maar maximaal twee rechters hebben en moet regelmatig in elke regio samenkomen.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van county's in Tennessee voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tennessee is onderverdeeld in drie regio's (de zogenaamde Grand Divisions) en 95 county's.

Politiek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van gouverneurs van Tennessee

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van de staat staat een gouverneur, die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. In 2010 is Bill Haslam van de Republikeinse Partij verkozen tot gouverneur van de staat Tennessee.

De wetgevende macht bestaat uit het Huis van Afgevaardigden van Tennessee (Tennessee House of Representatives) met 99 leden en de Senaat van Tennessee (Tennessee Senate) met 33 leden.

Tennessee House of Representatives (2015)
26
73
26 73 
De 99 zetels zijn bij de verkiezingen als volgt verdeeld:

██ Democratisch: 26

██ Republikeins: 73

Tennessee Senate
(2015)
5
28
28 
De 33 zetels zijn bij de verkiezingen als volgt verdeeld:

██ Democratisch: 5

██ Republikeins: 28

Externe link[bewerken]