Tennisbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een tennisbal

De tennisbal wordt gebruikt bij tennis. Er wordt tegenaan geslagen met een tennisracket en met de bal worden punten gescoord. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten tennisballen voor verschillende baansoorten en weertypen.

Samenstelling[bewerken]

Vroeger was de tennisbal van leder gevuld met haar of wol, tegenwoordig zijn ze van rubber, hol van binnen en van buiten bedekt met vilt. De ITF schrijft de regels van grootte en gewicht van de tennisbal voor. Tennisballen zijn traditioneel groen, geel of oranje van kleur met witgrijze lijnen.

Voor diameter, massa en stuiterhoogte van de ballen zijn normen vastgelegd;[1] voor de snelste categorie ballen ("type 1") luiden deze:

  • de diameter van de bal moet tussen de 65,4 en 68,6 mm (2,57-2,70 inch) zijn;
  • de massa tussen de 56,0 en 59,4 gram;
  • de stuiterhoogte: de bal moet tussen de 1,38 en 1,51 meter hoog opstuiteren van een betonnen ondergrond, als hij van ongeveer 2,54 m (100 inch) hoogte wordt losgelaten.

Er worden in de professionele tenniswereld bijna uitsluitend gele tennisballen gebruikt. Bij training kunnen wel andere kleuren worden gebruikt. Geel-groene ballen zijn extra zachte ballen, die worden gebruikt bij mini's (jonge tennisspelers, meestal tot 7 jaar). Oranje-gele ballen zijn extra hard. Ze zijn erg geschikt om te worden afgeschoten door ballenmachines. Omdat ballenmachines veel gebruikt worden bij trainingen, worden ze ook veel gebruikt in de rest van de training (uit economische redenen).

Een drukloze tennisbal

Er zijn twee soorten tennisballen:

  • gasgevulde ballen
  • drukloze ballen

Bron[bewerken]

  1. APPENDIX I: THE BALL, ITF