Tension-leg platform

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Een tension-leg platform (TLP) is een verticaal gemeerd drijvend olieplatform dat wordt gebruikt in waterdieptes van meer dan 300 meter voor de productie van olie of gas. De constructie is een groot halfafzinkbaar platform dat verticaal wordt afgemeerd. Het eerste TLP werd gebouwd door Conoco in 1984 en werd gebruikt bij de ontwikkeling van het Hutton-veld in de Noordzee waar de waterdiepte 147 meter was.[1]

Het platform wordt afgemeerd met behulp van tendons, lange holle palen, verbonden aan in de zeebodem geplaatste paalankers of zuigankers (suction-piles). Zodra deze bevestigd zijn, wordt het platform gedeeltelijk ontballast, waardoor er een grote trekkracht op de palen komt te staan, die ervoor zorgt dat het platform op zijn plaats blijft. Dit komt door de relatief hoge axiale stijfheid (lage elasticiteit). Zolang de tendons gespannen zijn, is het platform in staat om te weerstaan aan de verticale bewegingen opgewekt door de golven.

Het diepste TLP is het Magnolia TLP in de Golf van Mexico in 1432 meter waterdiepte.[2] In de loop van 2014 zal dit record overtroffen worden door Big Foot van Chevron die in een waterdiepte van 1581 meter zal worden geïnstalleerd.