Teo (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Taminiau Elst Overbetuwe (TEO) was een jamfabriek in Elst en één van de grootste jamfabrieken van de Betuwe. Het bedrijf heeft als zodanig bestaan van 1901-1958, toen het werd overgenomen door Heinz. Tegenwoordig wordt er tomatenketchup vervaardigd.

Geschiedenis[bewerken]

De fabriek is opgericht door Jan Taminiau, die de zoon was van een apotheker uit Zutphen. In die tijd was bessensap een product dat in apotheken werd verkocht en Jan had belangstelling voor de conservenindustrie en wilde fabrikant worden. Dit leidde ertoe dat hij in 1898 startte met de Nederlandsche Stoomfabriek van vruchtensappen, vruchtenwijnen, limonadesirropen en essences, aetherische oliën, giftvrije kleurstoffen enz. J. Taminiau. Deze uitvoerige naam had betrekking op een piepklein fabriekje, nauwelijks groter dan een keuken, in het pand naast de apotheek.

Vervolgens ging Jan enige tijd naar Homburg, waar hij bij een kennis van zijn vader, Georg Maus, in de leer ging.

Uiteindelijk richtte hij in 1901 een fabriek op te Elst, waar vloeibare vruchtenconserven en essences werden vervaardigd. Dit werd TEO. Zijn technische kennis kwam mede voort uit bedrijfsspionage bij de Kenau-fabriek van Cornelis Sipkes te Haarlem.

Terwijl concurrent De Betuwe reclame maakte met Flipje, bracht Teo plaatjesalbums over vogels uit.

Heinz[bewerken]

In 1958 werd TEO overgenomen door Heinz en de productie en verkoop van dit concern werd naar de locatie te Elst overgebracht. De contacten tussen beide bedrijven dateren uit 1956, toen TEO in moeilijkheden verkeerde. Later nam Heinz meer Nederlandse bedrijven over en vestigde het verkoopkantoor in Zeist, maar de productie van tomatenketchup en sauzen bleef in Elst. Ze worden naar geheel Europa geëxporteerd. In 2008 had het bedrijf 500 medewerkers.

Externe link[bewerken]