Tephrodornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tephrodornis
Kleine rupsklauwier (Tephrodornis pondicerianus)
Kleine rupsklauwier (Tephrodornis pondicerianus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Tephrodornithidae
Geslacht
Tephrodornis (Rupsklauwieren)
Swainson, 1832
Afbeeldingen Tephrodornis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tephrodornis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Tephrodornis is een geslacht van zangvogels uit de familie Tephrodornithidae. Het zijn fraai zwart wit gekleurde zangvogels die qua gedrag en uiterlijk zowel op vliegenvangers als op klauwieren lijken. Het zijn insecteneters die voorkomen in Zuid-Azië van Pakistan tot Indochina en in de Indische Archipel tot de Wallacelijn.

Taxonomie[bewerken]

Over de plaatsing van dit geslacht en het aantal soorten binnen dit geslacht bestaat geen consensus. Moleculair genetisch onderzoek wees uit dat het geslacht is het meest verwant aan de dwergtillers.[1]

Aanvankelijk werden twee soorten in dit geslacht onderscheiden: Tephrodornis gularis (de grote rupsklauwier) en T. pondicerianus (de kleine rupsklauwier). Deze twee soorten staan al zodanig ook op de checklist van BirdLife International dus ook op de Rode Lijst van de IUCN.

De IOC World Bird List onderscheidt vier soorten, dus ook nog de ceylonrupsklauwier en de malabarrupsklauwier[2]. De eerste wordt door BirdLife en ook op de Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World (van 2003) als ondersoort T. pondicerianus affinis weergegeven. De tweede extra soort ontstaat door splitsing va het taxon T. gularis in T. sylvicola (malabarrupsklauwier) en T. virgatus (grote rupsklauwier).

In de tweede druk van Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World (uit 1993) staat T. virgatus nog als T. gularis. In de derde druk (uit 2003) staat T. virgatus en wordt de malabarrupsklauwier als ondersoort T. v. sylvicola vermeld.

Soorten[bewerken]

Soorten volgens de IOC World Bird List: